Elever ska ha lika tillgång till gymnasieutbildning oberoende av bostadsort och ekonomiska och sociala förhållanden. Trots det är skillnaderna stora mellan olika delar av landet när det gäller möjligheterna att välja utbildning. Det visar Skolverkets rapport ”Det svåra valet” där bland annat Piteås gymnasiemarknad undersökts.
Bestämmer valet
Det handlar om kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog, men eleverna därifrån söker också gymnasieutbildningar i Boden, Luleå, Skellefteå och Lycksele. Vilka utbildningar det finns på hemorten eller utbildningar i städer som man kan tänkas flytta/pendla till bestämmer valet för eleverna. Möjligheten och viljan att pendla eller flytta hemifrån är också avgörande.
”Upplevas jobbigt att pendla”
”Kylan och mörkret vintertid gör att det kan upplevas jobbigt att pendla”, skriver verket och citerar elever som berättar att pendlingen blivit så jobbig att man flyttar tillbaka till hemkommunen igen.
Leder till svårigheter
Den demografiska utvecklingen med ett minskande elevunderlag har påverkat Piteås gymnasiemarknad i stor omfattning. Chefen för barn- och utbildningsförvaltningen i Piteå beskriver exempelvis hur den demografiska utvecklingen leder till svårigheter för kommunen att bibehålla sitt utbud av grundskolor respektive gymnasieprogram.
Rektorn för gymnasieskolan i Arvidsjaur konstaterar att det är ”billigare för kommunen att skicka eleverna till Piteå än hålla ett brett programutbud”.
På gymnasiemarknaden i Piteå fanns drygt 2 200 elever läsåret 2012/2013. Cirka 70 procent av dessa gick gymnasiet i Piteå kommun, 85 procent av eleverna i Piteå kommun gick gymnasieskolan i kommunen.