Gymnasiets datoravtal bryter mot lagen

Avtalen gällande Strömbackaskolans skoldatorer bryter mot skollagen. Skolinspektionen har granskat flera anmälningar: ”Skolmaterial ska vara avgiftsfritt.”

Skolinspektionen har granskat ett antal avtal om skoldatorer och har funnit att det strider mot skollagen att ställa ersättningskrav.

Skolinspektionen har granskat ett antal avtal om skoldatorer och har funnit att det strider mot skollagen att ställa ersättningskrav.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

PITEÅ2018-09-11 20:07

För fem år sedan fick eleverna på Strömbackaskolan skoldatorer att använda i undervisningen och hemma. Inför det formulerades ett avtal som gäller mellan elev/vårdnadshavare och Piteå kommun. I avtalet står bland annat att läsa: ”Eleven ansvarar för kostnaden av reparation och/eller förlust av utrustningen som orsakats av felaktig förvaring, vårdslöst eller uppsåtligt handlande eller annan hantering i strid med detta avtal.

Vårdnadshavaren/elev har genom undertecknande av detta avtal accepterat att ersättningsanspråk kan riktas direkt mot vårdnadshavaren/elev.”

Niklas Risberg, administrativt ansvarig på Strömbackaskolan, känner inte till att avtalet om skoldatorer skulle bryta mot skollagen.

– I avtalet regleras låneperioden och hur lånet ska gå till samt vilken försäkring som gäller, säger han.

Niklas Risberg förklarar vidare att det är kommunen som äger datorn och kan kräva ersättning om den slarvas bort.

– Om till exempel en elev i årskurs 2 slarvar bort sin dator så kan eleven bli ersättningsskyldig utifrån det värde som datorn beräknades ha då den försvann, säger han.

Niklas Risberg säger att det i samband med framtagandet av avtalet för fem år sedan gjordes ett gediget arbete. Han känner till att det kommit prejudicerande domar under året och att Skolinspektionen granskat flera ärenden och funnit att avtal med krav om ersättningsskyldighet bryter mot skollagen. Men han har inte hört att det skulle gälla gymnasiet, bara grundskolan.

Niklas Risberg säger att det är sällsynt att datorer slarvas bort men att det förekommer.

– Jag måste ge en stor eloge till eleverna som faktiskt håller datorerna i bra skick, säger han.

När PT kontaktar gymnasiechefen Britta Dahlén, har hon just fått kännedom om en prejudicerande dom gällande gymnasieskolan och skoldatorer.

– Vi måste utreda det här och fundera över hur det ska hanteras. Juridik är komplicerat och är inte utrett på en kvart, säger hon.

Britta Dahlén säger att såvitt hon förstått så har avtalen inte stöd i skollagen men att ärenden kan drivas civilrättsligt.

– Årets datorer är ju redan utdelade och om vi ska gå ut med information nu eller göra en ändring till nästa år är oklart. Klart är dock att vi kommer att se över det här och se till att vi inte bryter mot skollagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!