Förra veckan var sista ansökningsdag till gymnasiet för niondeklassarna i Fyrkanten (Piteå, Älvsbyn, Boden och Luleå) och det är ett högre söktryck på de högskoleförberedande utbildningarna.
– Det är ett fortsatt tryck på samhälls-, natur-, teknik- och likaså ekonomiprogrammen. Det är inte så stor skillnad jämfört med i fjol, säger Tove Waara Axelsson, utvecklingsledare på Fyrkantens gymnasiesamverkan.
Men tillräckligt många niondeklassare väljer även de praktiska utbildningarna.
– Vi kommer att fylla de yrkesförberedande programmen också, det ser vi, säger Tove Waara Axelsson.
De senaste åren har Fyrkantens gymnasiesamverkan sett ett sjunkande elevunderlag, men det vänder.
– Nu börjar vi gå uppåt igen med fler ungdomar i gymnasieålder och det är någonting som också inverkar på statistiken, säger Tove Waara Axelsson.
Var säker
Bland niondeklassarna på Pitholmsskolan var gymnasievalen både teoretiska och praktiska.
– Jag visste tidigt att jag ville jobba med något praktiskt och jag har valt bygg som förstahandsval. Jag gillar att snickra och det har jag gjort sedan jag var liten. Det behöver alltid byggas nytt och jag tror att det är rätt val, säger Emil Sundström i klass 9a.
Klasskompisen Samuel Lustig har valt estetiska programmet med inriktning musik.
– Sedan jag var liten har jag inspirerats av personer som håller på med musik. Musik är ett av mina intressen och jag vill utveckla det jag kan. Jag sjunger mest nu och jag skulle vilja lära mig att spela fler instrument, berättar han.
I Astrid Anderssons ansökan är det naturvetenskapsprogrammet som är förstahandsvalet.
– Jag vill läsa ett högskoleförberedande program. Sedan jag var liten har jag velat bli veterinär så jag tror att det här är rätt, men om jag ångrar mig så har jag en bred grund att stå på. Fast jag hade stor beslutsångest för även om jag tycker om ämnena så är det mycket plugg, säger Astrid Andersson.
Viktigt val
Det är ett stort steg i livet och för vissa är valet svårare än för andra. Det beror på hur bestämd jag är på vad jag vill göra som vuxen, resonerar niondeklassarna. Information är väldigt viktigt och öppet hus på Strömbackaskolan var lärorikt.
– Det var spännande och jag fick en bra uppfattning om linjerna, berättar Astrid Andersson.
Nu är valet gjort och det preliminära antagningsbeskedet kommer i april.
Lite oro finns kvar, men de tänker inte så mycket på själva valet utan ser mest fram emot att börja på en ny skola.
– Det är blandade känslor, jag är lite orolig att jag inte kommer in men jag tycker också att det känns spännande, säger Emil Sundström.
– Jag vill såklart veta om jag kommer in, men jag är inte nervös eftersom jag är nöjd med mina andra val också, säger Astrid Andersson.
Det slutliga beskedet når eleverna i juli.