Gymnasielärare får EU-utbildning

Svenskars kunskap om EU är dyster, i alla fall om man ska tro på de senaste undersökningarna. Genom projektet ”EU på hemmaplan” försöker man ändra på det.

GENOMGÅNG. Jonas Nuldén och Jan Hult välkomnar alla.

GENOMGÅNG. Jonas Nuldén och Jan Hult välkomnar alla.

Foto: Maria Johansson

Piteå2016-02-17 17:43

Under onsdagen drog projektet, som är till för att utbilda lärare om EU, igång. Genom bland annat mentometerknappar fick deltagarna testa sina kunskaper inom ämnet. Medan vissa av kursdeltagarna var pålästa fanns det andra som behövde lära sig mer. Engagemanget var det däremot inget fel på.

– Alla har ambitioner, och vill göra något. Jag tror de kommer att lyfta varandra, säger Jonas Nuldén, Europa direkt Norrbotten. Han får medhåll:

– Alla har en tanke på vad man vill uppnå. Det kommer leda till någonting positivt. Det är jätteroligt att ha ansvar över en sådan här utbildning, säger Jan Hult, Europa direkt Västerbobotten.

Det är 27 gymnasielärare, från Norrbotten och Västerbotten, som har sin första träff i Piteå. De har alla fått motivera varför just de ska få vara en del av utbildningen som i april styr mot Bryssel, där planen är att bland annat träffa Peter Eriksson (MP). Suzanne Bergdahl från Älvsbyns gymnasieskola är en av deltagarna. Anledningen till att hon sökt sig till utbildningen är enkel.

– Jag vill lära mig mer om EU och samtidigt ha möjligheten att nätverka och träffa andra likasinnade.

Har du bra koll på EU?

– Jag är språklärare, så språken man talar där har jag bra koll på. Men jag har inte hunnit plugga in allt annat.

Jan Enström, lärare på Strömbackaskolan, är också en av deltagarna på utbildningen.

– Jag har några år på nacken och kan en del, men saknar den där finmaskiga kunskapen som man bara kan lära sig genom att uppleva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om