Gymnasiechefen: "Fiket är en samlingsplats"

Britta Dahlén tycker det är mycket tråkigt om elevfiket inte kan vara kvar. Det skulle bli bekymmersamt och ett väldigt stort tapp för hela skolan", säger hon.

Britta Dahlén, gymnasiechef på Strömbackaskolan, tycker det är synd att elevströmmarna från skolans eget fik har ökat till den närliggande matbutiken.

Britta Dahlén, gymnasiechef på Strömbackaskolan, tycker det är synd att elevströmmarna från skolans eget fik har ökat till den närliggande matbutiken.

Foto: Maria Johansson

Piteå2023-04-01 18:30

Gymnasiechefen har haft träffar i olika omgångar med Folketshus-föreningen och hon upplever att de verkligen försöker lösa situationen men att det inte är lätt.

undefined
Britta Dahlén, gymnasiechef på Strömbackaskolan, tycker det är synd att elevströmmarna från skolans eget fik har ökat till den närliggande matbutiken.

– Föreningen har varit jättebra på att komma med idéer, tittat på hur de ska jobba och om de kan göra det trevligare för eleverna att vara i kafeterian. Men det är ju naturligtvis en konkurrenssituation att ha en matbutik nära, säger hon och fortsätter:

– De har försökt tillhandahålla andra varor som bara finns i deras sortiment, de gör lunchlådor som personalen kan köpa, vi försöker också när vi har möten att nyttja dem och handla vårt fika där i den utsträckning vi kan.

undefined
"Eleverna köper storpack med läsk, chips, popcorn och godis som de sedan förvarar i sina skåp", säger Britta Dahlén, gymnasiechef, som tycker att det skulle vara synd om skolan tappade sin samlingsplats.

Hon tror att det skulle kännas tomt både för elever och personal om det inte fanns ett kafé på skolan.

– Men jag förstår att föreningen inte kan driva det vidare om de går back och jag förstår också att det är tufft läge för eleverna, att de vill hålla i sin ekonomi.

Britta Dahén konstaterar att det är svårt att bromsa elever att gå till Coop. Hon ser att det köps stora förpackningar med läsk, godis och chips som ungdomarna sedan förvarar i sina skåp. Hon tycker det är fel om eleverna tar in livsmedel i skolans kafeteria som de köpt någon annanstans.

– Det ska de inte göra. Naturligtvis kan vi hjälpa till och prata med mentorerna om det, men det är de ansvariga för fiket som måste se till att bromsa om de ser det – för så ska det inte vara, säger hon.

Bland de elever som PT pratade med var det blandade åsikter om var de föredrar att handla. Samtliga ville trots allt att fiket skulle finnas kvar. För Agnes Lindberg, Svea Nylund, Ines Lindgren och Julia Hermansson som går sista året på dans- och estetprogrammet betyder fiket mycket. De handlar gärna där, det är bara om de ska ha mat som de brukar gå till Coop. 

undefined
Agnes Lindberg, Svea Nylund, Ines Lindgren och Julia Hermansson går i trean på dans-estetprogrammet. Köper något på Café Zenith varje dag. "De har gott fika", säger eleverna.

– Vi handlar något nästan varje dag. Det är närmare för oss och man behöver inte gå ut. Vissa saker är lite dyrare men de har så gott fika, framför allt är deras bullar jättegoda, säger Svea Nylund.

undefined
Ellen Lundgren BA3D och klasskompisen Celina Engström var på väg till fiket för att handla då de upptäckte att det var stängt på grund av sjukdom. "Vi handlar gärna här, säger Ellen.

Valentin Sundström och Villiam Åström har tagit en promenad till matbutiken i det fina vädret för att köpa lunch.

– Det är skönt att ha ett fik på skolan. Om man vill köpa något mindre innan lektionen så är det ju väldigt bra att bara kunna gå in vårt fik, men det är dyrare där och då går man hellre lite längre för att det kostar mindre, säger eleverna.

undefined
Eleverna Valentin Sundström och Villiam Åström har köpt lunch på Coop Strömlida. Under fredagen hade elevfiket tillfälligt stängt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!