Fredriksson uttalar sig i koncernens egen tidningen SCA Inside. Enligt honom fortsätter efterfrågan på sågade trävaror att vara stark. Det medför stigande priser och minskande lager.
- Den positiva utvecklingen ser ut att hålla i sig åtminstone sex månader framåt, säger Fredriksson.
Förra året slog SCA:s sågverk produktionsrekord. Totalt tillverkades 1,7 miljoner kubikmeter trävaror. Nivån är fortsatt hög.
Vädret gynnsamt
Än så länge finns inga som helst tecken på en avmattning. På SCA Timbers viktigaste marknader i Skandinavien, Storbritannien och Frankrike är byggaktiviteterna fortfarande många och stora.Det råder medvind i bokstavlig mening. För till och med vädrets makter står för tillfället på SCA:s sida. Den milda vintern har gynnat försäljningen.
- Högkonjunkturen har förstärkts tack vare de senaste månadernas gynnsamma väderförhållanden. Vi har även en stark efterfrågan från så kallade spotmarknader, framförallt från länderna runt Medelhavet, säger Fredriksson till SCA Inside.
Inga stopp i sommar
Priserna har ökat i ett års tid. Då har inte SCA tid med några semesterstopp. Alla enheter kommer att vara i drift över sommaren.Inte ens den ekonomiska oron i USA har påverkat SCA negativt.
- Det beror på att vi inte levererar konstruktionsvirke utan varor till gör-det-själv-handeln. Den har ett brett utbud av produkter för synligt trä och är inte lika känslig för en nedgång.
Däremot påverkas SCA negativt av den svaga dollarkursen. Ett annat orosmoln är också den hårdnande konkurrensen om råvara.
Fortsatt goda tider
- Generellt sett råder det en brist. Det blida vintervädret har dessutom försvårat transporterna av sågtimmer från svenska skogar.Stormfällda träd, som det funnits gott om i Sverige de båda senaste vintrarna, har inte hjälpt sågarna med råvaruförsörjningen. Anledningen är att virket ofta varit av för låg kvalitet.
SCA har som ett led förstärkt sin inköpsorganisation av skog.
I slutet av februari var furulagren i Skandinavien runt 15 procent lägre än vid motsvarande tid i fjol. Lagren för gran hade minskat med en fjärdedel.
- Vi ser heller inga tecken på att grossister och andra köpare börjar bygga lager. Det tyder på att det goda läget kommer att hålla i sig en bra bit framöver, tror Inge Fredriksson.