Professor emeritus Gunnar Öqvist från Öjebyn, numera bosatt i Umeå, gästade forskningsfredagen, ett lägligt besök eftersom mannen är av de akademiledamöter som utser nobelpristagarna i fysik och kemi. Under perioden 2003 -2010 var han ständig sekreterare vid Kungliga vetenskapsakademien med bland annat uppdrag att ringa upp nobelpristagare.
– Jag har ringt 48 stycken, berättar Gunnar Öqvist
– Fysikpristagaren utses på tisdag och kemipristagaren på onsdag. Måndag kommer beslutet om ekonomipriset.
Han säger att vet förstås vilka som är huvudkandidater. Men han läcker inte.
– Jag är van att vara tyst kring det, säger Gunnar Öqvist, som gav två föreläsningar på fredagen.
En vid Strömbackaskolan. Den andra riktad till en mindre publik i konsthallen under fredagseftermiddagen.
Där gav han en exposé över Alfred Nobel och hans arbete med dynamiten och hur han 1895 efterlämnade en förmögenhet på 35 miljoner kronor. Dessutom ett testamente inriktat mot forskare som utfört viktiga saker för mänskligheten.
– Han hade drygt 350 patent. Men den viktigaste innovationen blev nog nobelpriset, sade professorn.
Han pekar på vikten av att Sverige får mer tillämpad forskning och det krävs mer utbildning.
– Jag blev lite besviken över att eleverna vid Strömbacka inte kunde svara på vad man skulle kunna forska kring. Det är bekymmersamt. Det måste bli ordning på utbildningen i Sverige.
Vid mötet i konsthallen deltog också konstnär Sture Berglund. Vid tre tillfällen fick han äran att skapa bilder till de diplom som delas ut till deltagarna där pristagarna bland annat fick med sig bilder av den bottniska viken. Det uppdraget kom från Öjebyprofessorn Gunnar Öqvist.