Guldkusten får allt fler året runt-boenden

Guldkusten i Piteå växer. Många vill bo nära vattnet och allt fler stugområden omvandlas till områden för året runt-boenden. Men Rikard Fahlman, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling, anser att kraven på bygglov behöver ses över.

Idag bygger de flesta inte stugor utan året runt-boenden.

Idag bygger de flesta inte stugor utan året runt-boenden.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-07-13 05:00

Den strandnära miljön kombinerat med närheten till stadskärnan gör Pitholm till ett populärt område. Svensk Fastighetsförmedling har lagt ut åtta tomter och det finns spekulanter på alla.

– Det är framför allt par i 50-års åldern som köper, där barnen har flyttat hemifrån, säger Rikard Fahlman, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Tomterna kostar runt 600 000 kronor och byggnadskostnaderna för ett färdigt hus ligger mellan 12 000 och 25 000 kronor per kvadratmeter.

– I Piteå är vi ganska bortskämda med låga priser. De ligger på hälften av det genomsnittliga priset i landet, säger han.

Bostäder med strandlägen betraktas som trygga investeringsobjekt.

– Läget gör att man har möjlighet att få tillbaka pengarna när man ska sälja det. Hus i de attraktiva områdena säljs otroligt fort.

Fritidsområden blir bostadsområden

Det är inte bara Guldkusten som växer. Stadsnära fritidsområden generellt är på väg att omvandlas till permanenta boenden. Det finns önskemål om att få bygga på Renön, Nötön, Fårön och Hemlunda.

– Utvecklingen är tydlig. Det är ingen som bygger en sommarstuga idag. Man bygger permanenta boenden. Många idag har fullt upp och vill inte ägna all fritid åt att underhålla bostäder, säger Rikard Fahlman.

Han anser att Piteå inte kan konkurrera med Luleås arbetsmarknad och att staden måste göras attraktiv på något annat sätt. Det är viktigt att skapa förutsättningar för olika typer av hus för att locka människor till Piteå.

– Alla vill inte bo på samma sätt. Två olika familjer med identisk ekonomi kan välja att bo billigt eller dyrt, säger han.

För att Piteå ska växa som kommun så måste människor ha någonstans att bo.

– Vi måste ta mer mark i anspråk.

Många regler

De vanliga reglerna är att byggrätten på en fritidstomt i Piteå kommun ska utgöra max tio procent av tomtytan, men högst 175 kvadratmeter. Huvudbyggnaden får vara max två tredjedelar av den totala byggrätten, men högst 100 kvadratmeter, och den totala byggnadsarean för gårdsbyggnader är 75 kvadratmeter.

– Det är ett tillägg som kom för några år sedan. Men exempelvis Attefallshus är ett undantag som frångår de reglerna, säger Jonas Karlsson, byggnadsinspektör på Piteå kommun.

Rikard Fahlman menar att regelverket är förlegat.

– Man har försökt bevara en sommarstugemiljö. Men den håller på att förändras. Det som betraktas som fritidshusområden är det inte längre. Jag är också nostalgiker, men samtidigt inser jag att kommunen behöver växa.

Det finns många exempel på fritidshusområden i landet som omvandlats till områden för permanenta boenden.

– Salsjöbaden och Djursholm var sommarstugeområden från början, säger Rikard Fahlman.

Bygglov bör ses över

Rikard Fahlman ser två fenomen på marknaden.

– För det första har jag aldrig varit med om så många hemvändare som är intresserade av att flytta till Piteå. För det andra ser jag att i spåren av stadsomvandlingen i Malmberget och Kiruna så är det många som vill flytta till Piteå och städerna runt omkring.

För att fler ska vilja flytta till Piteå så bör kommunen se över planbestämmelserna och anpassa dem till det rådande bostadsbyggandet, tycker han.

– Det borde bli förändring. Man måste vara generös med byggrätterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om