Guide till dig som ska plugga vidare

Vad betyder meritpoäng? Hur fungerar högskoleprovet? Och vilka datum är det som är allra viktigast? UNG ger dig svaren.

Foto:

Piteå2015-03-12 21:13

Nu är det snart dags för dig som ska studera vidare att söka till universitet eller högskola. Det finns en uppsjö av utbildningar och med det en massa krångliga begrepp.

Begrepp som är bra att kunna

Grundläggande behörighet: Den behörighet du behöver för att kunna läsa vidare på ett universitet. Du får den antingen via att ta examen från ett högskoleförberedande program eller från ett yrkesprogram med godkänt betyg i svenska 2 och 3, alternativt svenska som andraspråk 2 och 3, och engelska 6. Till många utbildningar krävs endast grundläggande behörighet.

Särskild behörighet: Förutom kravet om grundläggande behörighet kan utbildningar också kräva att du läst vissa kurser som är kopplade till utbildningens innehåll. Till exempel om du vill läsa till ingenjör behöver du goda kunskaper i matte och fysik, medan om någon vill bli advokat behöver denne goda kunskaper i samhällskunskap för att kunna söka till utbildningen.

Meritvärde: När du söker in på högskola eller universitet baseras antagningen ofta på meritvärdet. Det räknar du ut genom att använda dina betyg och eventuella meritpoäng. Du kan få max 22,5 poäng (max 20 utan meritpoäng). Det är med ditt meritvärde du konkurrerar med andra sökande om platserna på utbildningen. Om du vill räkna ut ditt meritvärde kan du enkelt göra det på studentum.se eller ta hjälp av SYV.

Meritpoäng: Extrapoäng som adderas till ditt meritvärde. Du kan få meritpoäng genom att läsa kurser i moderna språk, matematik och engelska. Däremot får man bara meritpoäng för kurser som egentligen inte behövs för att gå utbildningen du söker till. Till exempel om utbildningen kräver matte 3, får du meritpoäng för matte 4 och 5. Men om utbildningen bara kräver matte 2, får du meritpoäng för matte 3 också.

Högskoleprovet: Ett frivilligt prov som kostar 450 kronor att genomföra. Där testas kunskaper inom alla områden och med resultatet kan man söka till en utbildning. Ett alternativt sätt att söka till universitet eller högskola.

Urvalsgrupper: När du söker till universitet eller högskola hamnar du i en eller flera urvalsgrupper. I huvudsak finns det tre stycken; betygsurval, provurval och den tredje är om universitetet i fråga har alternativa antagningsprocesser, så som intervjuer. Om du söker med gymnasiebetygen men också har gjort högskoleprovet hamnar du i både betygsurvalet och provurvalet. Det ger dig större chanser att komma in på utbildningen du vill ha.

Läs mer på antagning.se och studentum.se.

Viktiga datum

16 mars: Webbanmälan öppnar.

15 april: Sista anmälningsdag.

18 juni: Sista kompletteringsdag.

9 juni: Antagningsbesked.

31 juli: Sista svarsdag.

6 augusti: Andra antagningsbeskedet.


Viktigt att veta

Prioritera dina val! När du söker till universitet är det viktigt att du prioriterar. Om du kommer in på ett av dina val stryks dina andra val, och du kan inte välja att gå någon av de utbildningarna. Så tänk efter extra noga på vad du vill studera allra mest!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om