Första helgen i juli 1985 anordnas dragracing i Långnäs i Piteå. För att kunna ta emot publik från andra orter ställs campingplatser i ordning i anslutning till Vallsbergets skidanläggning. På lördagskvällen finns ett 30-tal bilar och tält uppställda inte långt från servicehuset. 17-åriga Sara, som egentligen heter något annat, anlände från Kiruna redan på fredagen. Hon solar och badar på Pite havsbad och cruisar sedan runt på stan med vänner i olika bilar. På lördagskvällen får hon skjuts till Vallsberget där hon kliver in på serveringen barfota strax före midnatt.
Sara ber om en cigarett och sätter sig i knät på en kille från Överkalix innan hon sätter sig i hans kompis knä en bit bort. Killarna tillhör ett större gäng som kom i olika bilar under fredagen och lördagen. Totalt nio killar mellan 16 och 24 år.
Efter entrén på serveringen blir det svart. Saras nästa minnesbild är att hon vaknar upp på lasarettet i Piteå.
"Hon har ett svagt minne av att hon stönat "aj" någon gång under natten. Hon minns också att hon hade ont vid något tillfälle", står det i hovrättsdomen från 1986.
Minuterna efter att Sara träffar killarna följer hon med dem ut i en bil. Där får hon, enligt tjejen som jobbar i serveringen, i sig ordentligt med sprit. Sedan tar killarna med 17-åringen till ett tält i närheten. Ytterligare minst sex andra killar kommer till tältet och tillsammans turas de om att våldta den medvetslösa flickan. Hon anträffas blodig och naken liggandes i fosterställning dryga timmen senare.
På måndagen den 8 juli griper polisen åtta misstänkta killar. I förhör berättar en av dem hur alla var "som hökar inne i tältet för att få ligga med Sara". Majoriteten av killarna erkänner att de våldtagit flickan, men de släpps på fri fot redan på onsdagen.
TV4-profilen Malou von Sivers bevakade fallet för Aftonbladets räkning. Hon minns inte fallet i dag – men hon besökte Överkalix som tidningen kallade "Skammens by" veckan efter den brutala våldtäkten. Ingen ville prata och de misstänkta killarna höll sig gömda.
"Hela byn skäms – men det viktigaste är ändå att hålla ihop mot främlingar. Ingen vågar säga det rent ut, men alla vi pratar med antyder försiktigt att flickan var full och får skylla sig själv", konstaterade hon.
Sara var inte bara full – hon var redlös på gränsen till medvetslös. Enligt rättsläkaren hade hon 3,7 promille alkohol i blodet och spår av flera män i sig efter gruppvåldtäkten. En av dem ska ha tryckt upp hela sin hand i flickans underliv vilket ledde till svåra skador.
Åklagaren Karl Erik Eriksson väckte åtal mot de åtta killarna senare samma år – men den blodiga gruppvåldtäkten kallas på papper för sexuellt utnyttjande. Enligt svensk lag 1985 var våldtäkt inte våldtäkt så länge offret var medvetslöst. Det krävdes våld och motstånd.
Karl Erik Erikssons beslut backades upp av chefsåklagaren Gunnar Guné.
– För att rubriceras som våldtäkt måste samlaget ha genomförts med våld eller hot om våld och så är inte fallet eftersom flickan inte var vid medvetande, sa han till Aftonbladet 1985.
Hade det gått att bevisa att killarna tvingade i flickan spriten hade det varit annorlunda.
Kriminologen Leif GW Persson höll med om rubriceringen.
– Jag skulle vilja kalla det våldtäkt, men det är inte korrekt term rent juridiskt, sa han till Aftonbladet 1985.
Piteå tingsrätt friade en av de åtalade. En dömdes till 400 kronor i böter. Fyra av dem fick ett års fängelse och en av dem fick ett och ett halvt års fängelse. Den yngste, en 16-åring, dömdes visserligen men fick inget straff på grund av sin unga ålder. I stället lämnades han över till socialvården.
Domarna skapade ramaskri i hela Sverige och ansågs för milda. Journalisten och författaren Maria-Pia Boëthius ropade efter "Lex-Piteå" för att få till en lagändring.
"Att kalla en gängvåldtäkt för sexuellt utnyttjande är nästan ofattbart. En gängvåldtäkt har ingenting med sexualitet att göra. Det är en mansvärldens rit där de unga männen visar upp sig för varandra, hetsar varandra, driver på varandra och kollektivt förvandlar sitt kön till vapen för att skända ett kvinnooffer. Vem kvinnooffret är saknar betydelse. Hon är utbytbar. Jag har sett det förr – men aldrig så tydligt som vid skändningen i Piteå", skrev hon i Dagens Nyheter efter Piteå tingsrätts dom.
Hovrätten skärpte fyra av de fem fängelsedomarna. Tre av dem till ett och ett halvt års fängelse och den sista till ett år och åtta månader. Den femte fängelsedomen gick aldrig till hovrätten då den åtalade drog tillbaka sin överklagan – förmodligen för att ett ökat straff ansågs troligt av försvarsadvokaten.
Sara tilldömdes ett skadestånd på 41 000 kronor. Åklagaren hade yrkat på 110 000 kronor.
Det uppmärksammade fallet på Vallsbergets tältplats ledde inte bara en folkstorm på riksnivå. Det fick också betydelse för framtida lagändringar.
Våldtäktslagen har förändrats ett antal gånger sedan dess och i slutet av 2023 kom ett nytt förslag som ska skärpa straffet för att ha sex med utsatta unga under 18 år. Petra Lundh, som nu är ny rikspolischef, har tagit fram förslaget på uppdrag av regeringen. Hon föreslår att bestämmelsen om våldtäkt mot barn ska utvidgas. I dag gäller den barn under 15 år, men Petra Lundh föreslår att den även ska avse fall där någon utnyttjar att en ung person mellan 15 och 17 år.
Förslaget välkomnas av justitieminister Gunnar Strömmer (M) och är nu ute på remissrunda. Sedan ska regeringen ta beslut om en ny lagstiftning och ändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2025 – ganska precis 40 år efter Saras mardrömsnatt i tältet på Vallsberget. Med en sådan lag hade den 17-åriga flickan fått mer rättvisa än vad de milda domarna på 80-talet gav henne.