Gruppträffar i kampen mot barnfetma

Sjukvård. Snart drar den fjärde behandlingsgruppen för familjer med överviktiga barn i gång i Piteå. Men trots nytänk och förebyggande insatser är övervikt bland barn ett vanligt problem.- Sjukvården skulle kunna göra mycket mer, speciellt i förebyggande syfte, säger Hanna Viklund, ST-läkare i barnmedicin.

Piteå2008-02-21 00:00
Piteå (PT) Mellan 20 och 25 procent av barn i tioårsåldern är överviktiga. Drygt tre procent lider av fetma.

Oddsen för att barn med övervikt ska bli normalviktiga som vuxna är dåliga. Cirka 80 procent av de sex- och sjuåringar som är tjocka och inte får behandling är fortfarande överviktiga eller feta senare i livet.

Tröstlös situation

Arbetet med att förebygga övervikt hos barn och att
behandla redan feta barn har gått långsamt.

I Piteå drog den första behandlingsgruppen för familjer med överviktiga barn igång hösten 2006.

- När jag började jobba på sjukhuset för några år sedan träffade man som läkare det överviktiga barnet och föräldrarna för samtal en gång. Ett år senare var det dags för utvärdering, då kunde barnet ha gått upp tio kilo.
Situationen kändes tröstlös och därför började jag titta på hur andra landsting hanterade barnfetma, säger barnläkare Hanna Viklund.

Föräldrarna tipsar

Med inspiration från olika arbetsmetoder utformade hon VIP - behandling av vikt i Piteå.

En grupp med överviktiga barn och deras föräldrar träffas en gång i veckan under sju veckor. Första gången väger sig både föräldrar och barn och man räknar ut varje persons BMI.

Sedan har föräldrarna och barnen skilda aktiviteter. Barnen, som är mellan 8 och 12 år har haft skattjakt, de har lärt sig koka havregrynsgröt och gått tipspromenad medan föräldrarna har lyssnat på bland andra en dietist, en psykolog och en sjukgymnast.

Diskussionerna i grupperna har handlat om allt från baskunskaper som tallriksmodellen till gränssättning när det gäller mat och mobbningsproblem i skolan.

- Föräldrarna tycker att det är värdefullt att få tips av varandra och det är ju trots allt på dem ansvaret vilar. De köper hem maten, grundlägger vanor och måste våga sätta gränser, säger Hanna Viklund.

Resultaten från de utvärderade behandlingsgrupperna visar att alla barn minskade sitt BMI.

Ingen bantningskurs

Men träffarna är ingen bantningskurs.

- Målet är att barnen ska stå stilla i vikt. Under tiden de växer på längden försvinner övervikten gradvis. Det gäller att ha tålamod, säger Hanna Viklund.

Som ytterligare ett steg i arbetet att minska övervikten hos barn ska projektet anslutas till ett nationellt register.

Det är professor Claude Marcus vid Rikscentrum för barnfetma vid Karolinska universitetssjukhuset som har initierat ett register där olika kliniker registrerar överviktiga barn.

- Syftet är att man långsiktigt ska kunna följa behandling av barnfetma i landet. Där kan man se vilka behandlingsformer som finns och hur resultaten ser ut.

Bidrag

Arbetet med att förebygga och minska barnfetman fortskrider.

- Men som det är nu räcker resurserna inte till alla. Till exempel skulle man behöva satsa på överviktiga tonåringar.

I höstas sökte Hanna Viklund bidrag från landstinget för projekt som rör folkhälsan. VIP-behandlingen beviljades 10 000 kronor.

I april drar nästa behandlingsgrupp igång.



Fotnot: Barns fetma, liksom vuxnas, avgörs ofta genom den så kallade BMI (body mass index)-skalan som sätter kroppsvikt i relation till längd. Hos barn varierar normalt BMI-värde med åldern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om