Grundstötning på avloppsrör oroar

För att Marine capital ska få bedriva fartygstrafik med större båtar till Sandholmen behövs klartecken från Sjöfartsverket. Men före ett tillstånd beviljas vill myndigheten säkerställa vad en grundstötning på avloppsröret i farleden skulle kunna innebära.

Redan i februari 2017 anlände det första fartyget till den nya kajen på Sandholmen.

Redan i februari 2017 anlände det första fartyget till den nya kajen på Sandholmen.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2019-09-01 18:30

I februari 2015 gav länsstyrelsen i Norrbottens län ut ett hamntillstånd till Marine capital för att bedriva hamnverksamhet och fartygstrafik med handelsfartyg till deras anläggning vid Sandholmen.

Tillståndet gäller för hantering av maximalt 500 000 ton gods över kaj.

I dag godtar lotsarna båtar som är 90 meter långa och 12,5 meter breda.

Men för att företaget ska få bedriva fartygstrafik med större båtar till och från Sandholmen behövs tillstånd från Sjöfartsverket och Transportstyrelsen.

Innan ett eventuellt sådant tillstånd ges ut har Sjöfartsverket gjort en säkerhetsbedömning genom en simulering av en tilltänkt farled.

Vid myndighetens senaste simulering framkom det att den största risken är fartyg som ofrivilligt hamnar utanför farleden, och därav gör en grundstötning.

Enligt Sjöfartsverket är området extra känsligt för en grundstötning eftersom att det finns en nedgrävd avloppsrör i den tilltänkta farleden.

”Avloppsröret som är nedgrävt går till och från pumpstationen för hela Piteå stads avloppsnät, enligt Pireva. Vi vet ju inte hur ett det är konstruerat, men konsekvensen av ett brott på detta rör skulle innebära att hela avloppet okontrollerat släpps ut i Piteälven. Röret ligger precis på farledsgränsen så det finns inga marginaler alls”, skriver Anders Dahl, area manager på Sjöfartsverket, till länsstyrelsen som utfärdade hamntillståndet.

Han fortsätter vidare och beskriver att problemet och svårigheten i området är den strömbildning som är väldigt kraftig och oförutsägbar.

Tillsammans med fel vindar uppstår en situation som är väldigt svår att hantera.

För att få till en så bred farled som möjligt har Marine group muddrat efter tillstånd från länsstyrelsen.

Sjöfartsverket spekulerar om att det sannolikt finns en mindre buffert och mindre skydd mot avloppsrören än innan muddringen.

Innan ett tillstånd utfärdas och det blir grönt ljus att bedriva större fartygstrafik vill Sjöfartsverket stämma av med länsstyrelsen om riskerna som identifierats.

Man vill även se riskanalysen från länsstyrelsen på vad som händer om ett fartyg går på grund ovanpå avloppsledningen, och om det är okej att bedriva fartygstrafik trots riskerna

Piteå-Tidningen har vid upprepade tillfällen sökt Anders Dahl för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!