Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund har kallats till ett samverkansmöte om varslen den 7 december. Exakt vad som ska diskuteras har fackförbunden inte fått veta ännu och Lars Nilsson vill inte säga hur många tjänster det handlar om. Bara att lärare kommer att varslas.
- Vi vill ta det i rätt ordning och diskutera med facken först, säger Nilsson.
Rykten
Lärarförbundet har tidigare i år fått indikationer om att det rör sig om cirka 15 lärare som anses övertaliga. I samband med att PT tidigare i höst skrev om lärarnas bemanningspool som läggs ned nästa höst nämndes samma uppgifter.- Det har pratats i ett års tid om att det finns en övertalighet och det går rykten om hur många som ska bort, säger Britt Eriksson vid Lärarförbundet. Oroliga lärare hör av sig till oss och frågar.
- En stor och viktig orsak till övertaligheten är konsekvenserna av las-reglerna, säger Lars Nilsson. De vikarier som har uppnått ett visst antal arbetsdagar under en femårsperiod blir visstidsanställda per automatik. Det innebär att vi hela tiden har folk som strömmar in till anställningar.
Personalpolitik
- Vissa arbetsgivare stoppar vikarier som är på väg att bli ’inlasade’, men vi har inte den personalpolitiken. Det här är framtida medarbetare även om vi råkar ha färre elever just nu.- Det är väldigt svårt att manövrera lärarantalet i den här situationen, säger Nilsson. Vår problematik är att försöka mota en hotande kostnadsbild där vi har för många tillsvidareanställda som vi inte kan sysselsätta.
Samtidigt som elevantalet minskar i grundskolan ökar det i gymnasieskolan. Där kommer det att uppstå behov av nya lärare. På grund av behörighetskraven går det inte att göra omplaceringar dit.
- Vi kommer också att behöva förskollärare, säger Nilsson.
Varslen kommer att rikta sig mot de som är senast anställda. Nilsson tror att de lärare som berörs är medvetna om situationen.