Grundskolechefen: "Inte skolans ansvar"

14-årige Liam misshandlas på skolbussen. Elice Ökvist, avdelningschef för grundskola, säger att mobbning på vägen till och från skolan egentligen inte är skolans ansvar.

Elice Ökvist, ansvarig för grundskola på Piteå kommun, säger att mobbning på skolbussen inte är skolans ansvar eller kommunens. (Arkivbild)

Elice Ökvist, ansvarig för grundskola på Piteå kommun, säger att mobbning på skolbussen inte är skolans ansvar eller kommunens. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-08-15 19:00

Autistiske Liam har blivit utsatt för mobbning på skolbussen sedan han började sjunde klass. Trots att skolskjutsen syftar till att eleverna ska kunna ta sig till skolan och därmed uppfylla skolplikten har skolan själv inget ansvar för vad som händer på bussen. Detta berättar Elice Ökvist, avdelningschef för grundskola på Piteå kommun.

– Skolan har ett ansvar från det att eleverna kommer till skolan och fram till att eleverna slutar för dagen. Vad som händer på väg till och från skolan är inte skolans ansvar. Däremot har skolan ett ansvar att arbeta mot kränkningar och mobbning. Det blir lite av en gråzonsfråga.

Hur ska då föräldrar agera om man vet att ens barn blir misshandlat på skolbussen?

– Det är viktigt att föräldrar vänder sig till skolan och tillsammans med skolan agerar gemensamt för att försöka lösa problemet. Man måste ju också involvera förövarna och förövarnas vårdnadshavare i arbetet mot mobbning.

Men sker inte skolskjutsen i skolans och kommunens regi?

– Ekonomiskt är kommunen skyldiga att tillhandahålla skolskjuts men skolans tillsynsansvar börjar när eleverna stiger in i skolan.

Men är inte skolan då skyldig att se till att de barn som åker med skolskjutsen ska vara trygga?

– Det kan ju vara så att man periodvis måste sätta in andra åtgärder, exempelvis att stötta bussbolaget med att bemanna bussen. Det kan leda dithän för att få en hanterbar situation. Men skolan har inget tillsynsansvar under bussåkandet.

Men är inte detta ett svek av vuxenvärlden? Kan ingen hjälpa ett barn som under ett års tid, varje dag, har blivit utsatt för fysisk och psykisk misshandel på väg till skolan?

– Kränkningar och mobbning är något vi måste jobba generellt med, oavsett var det förekommer. Där tycker jag att föräldrar har ett stort ansvar för hur våra barn beter sig och förhåller sig mot andra människor. Det är ett vuxenansvar att fostra våra barn till att respektera rätten till allas lika värde.

Liams föräldrar vill att sonen ska få åka taxi till skolan. Louise Helgesson, skolskjutshandläggare på Piteå kommun, säger att det krävs särskilda skäl för att en elev ska få åka taxi istället för skolbuss.

Kan mobbning utgöra särskilda skäl?

– Det kan det göra, men just mobbningsproblematiken är något skolan måste jobba med. Självklart ska ingen elev känna sig mobbad eller kränkt på en skolbuss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!