I Sverige har sexualkunskap varit ett obligatoriskt inslag i skolan sedan 1955 och undervisningen har till stor del varit inriktad på kunskapsförmedling snarare än värderingar och normer.
En granskning av Skolinspektionen för några år sedan visade flera brister i kunskapsområdet sex och samlevnad, bland annat i undervisningen om normer och HBTQ. Den visade också att många elever vill prata om sex och samlevnad tidigare och oftare än vad de haft möjlighet till. Inspektionen efterlyste även en tydligare koppling mellan sex och samlevnadsundervisningen och skolornas värdegrundsarbete.
Sexualundervisningen har därefter utretts av Skolverket och i början av 2021 beslutade regeringen om läroplansändringar inom området sex och samlevnad som ska tillämpas från höstterminen 2022. Ämnet byter också namn till sexualitet, samtycke och relationer.
– Eftersom det omskrivs i de inledande delarna i läroplanen betyder det att det gäller alla som arbetar i skolan. Det påverkar både undervisningen och hela skolans värdegrundsarbete, säger Elice Ökvist, grundskolechef i Piteå.
Syftet med läroplansförändringarna är att grund- och gymnasieskolorna i högre utsträckning ska lyfta in frågor om samtycke och frivillighet i undervisningen, något som aktualiserats inte minst efter samtyckeslagen 2018.
I den nya läroplanen står att "Skolan har ett ansvar för att eleverna återkommande under skolgången får möta frågor som rör sexualitet, samtycke och relationer. Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för egna och andras rättigheter och förmedla betydelsen av att sexualitet och relationer präglas av samtycke."
I läroplanen framhålls att alla lärare bär ansvar för att kunskapsområdet på något sätt tas upp inom deras ämne.
– Det är viktigt att alla som arbetar i skolan, oavsett om man är rektor, förskollärare, lärare, fritidspedagog, elevassistent, socionom eller arbetar i ”Uppis”, undervisar elever i skolan när tillfälle ges. Det kan vara att man spontant lyfter något man ser eller hör och samtalar med eleverna kring det, säger Elice Ökvist.
– Det handlar också om att agera direkt om elever bemöter varandra negativt. Oavsett om det är kränkningar, uteslutningar eller annat på grund av könstillhörighet.