Kranen restes för ungefär en månad sedan och just nu är åtta man upptagna med att gräva, schakta, gjuta och resa de betongväggar som våren 2017 ska bli ett av Piteås modernaste hyreshus. Kvarteret heter Forellen och den nya fastigheten kommer att matcha det sex år gamla flerfamiljshuset på Nygatan 34.
– Vi är fortfarande i grundläggningsskedet. Just nu håller vi på schakta ut det som ska bli källarplanet, där parkeringsgaraget kommer att ligga, säger platschefen Henrik Enberg, BD Bygg.
De första delarna av ytterväggarna är redan resta och nästa steg blir att gjuta källargolvet.
– Det är planerat till den här veckan. Sedan ska valvet på plats, säger Henrik Enberg.
Valvet är det första bjälklagret ovanför källaren.
Bygget är ett så kallat partnerskapsbygge och har inte föregåtts av någon upphandling.
– Nej, det finns i synnerhet två anledningar till att vi valde BD Bygg som vår entreprenör. Det var klart redan sedan förra etappen att de skulle få bygga nästa etapp också då de ägde en av fastigheterna där det nya huset skall stå. Vi har också förtroende för dem, säger Björn Wiksten, lokalförvaltare på Fastighets AB Rawi.
Totalt kommer den nya fastigheten inrymma 44 lägenheter. Fem enrummare och i övrigt en jämn fördelning av tvåor och treor.
Hyresnivåerna är ännu inte helt fastställda. Men enligt Björn Wiksten kommer de att ligga i linje med övriga nyproduktioner.
– En tvåa kommer att kosta 7 000–8 000 kronor, en trea 9 000–11 000 kronor och de större takvåningarna något mer, säger Björn Wiksten.
Han oroar sig inte för att de nya hyresnivåerna skulle kunna skrämma bort presumtiva hyresgäster.
– Nej, erfarenheten från vår senaste nyproduktion, Polishuset, är att hyresgästerna vant sig vid att det är en annan hyresnivå. För att få ihop kalkylen så behöver vi ha det, säger Björn Wiksten.
Till skillnad från exempelvis Träkronan och Stadstornet används inga prefabricerade betongstommar i byggandet.
– Nej, vi använder oss av traditionell byggteknik. Det blir både billigare och bättre på det sättet. Vi får det precis som vi vill ha det på plats, säger Henrik Enberg.
Än så länge har tidsplanen hållits, bortsett från de allra kallaste veckorna i januari, då bygget stod stilla.
– Man får alltid räkna med att det går lite tyngre i januari-februari. Men som det ser ut just nu kan jag inte se några större komplikationer som skulle kunna inträffa, säger Henrik Enberg.