Grönt ljus för vin och öl vid festplanering

Planering inför en fest. Då drogs firmakortet för lyxmiddag med bland annat starköl och vin.– Om man sitter i en planering för att arrangera ett större jubileum eller så, tycker jag att man kan göra det, säger Nolias vd Margaretha Lundquist.

Margaretha Lundquist, vd för mässarrangören Nolia AB som ägs av Piteå, Skellefteå och Umeå kommuner tillsammans.

Margaretha Lundquist, vd för mässarrangören Nolia AB som ägs av Piteå, Skellefteå och Umeå kommuner tillsammans.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2014-01-07 06:00

Den 8 augusti 2012 dinerade fem damer från Nolia på Piteå stadshotell. Notan landade på 1 949 kronor, varav 630 kronor för starköl, vin, likör och kaffedrinkar. Syftet, enligt en anteckning i bokföringen, var att planera inför personalens firande av Nolias 50-årsjubileum.

– Vi pratade om 50-årskalaset, hur vi skulle lägga upp det och så vidare, säger Margaretha Lundquist, som själv var med.

Enligt Piteå kommuns representationspolicy ska all intern representation vara alkoholfri. Undantaget är högtidliga tillfällen.

Klassas det här som ett högtidligt tillfälle?

– Ja inför ett högtidligt tillfälle i alla fall.

Räkkryssning med sprit

Kvällen efter festplaneringen drog Nolias vd åter kortet för alkoholhaltiga drycker till 22 personer ur personalen. Under en räkkryssning i skärgården dracks det såväl vin och starköl, som brännvin, cognac och shots på det kommunala bolagets bekostnad. Kostnaden för alkohol i olika former blev totalt 4 422 kronor.

– Sprit ska i och för sig inte förekomma. Vi har en väldigt restriktiv hållning när det gäller representation. Vid sådana här tillfällen tycker vi att vi kan servera ett glas vin med påfyllning och öl naturligtvis. Men inte sprit. Där måste vi nog skärpa våra rutiner, säger Margaretha Lundquist.

Vin i Belgien

I maj 2014 står Nolia i Umeå som värd för yrkes-SM. Inför evenemanget åkte sex personer från Nolia på studiebesök till yrkes-EM i belgiska Spa. Under en torsdag till lördag i oktober 2012 drack sällskapet vin för minst 206 euro. Allt på bolagets bekostnad.

Är det ok?

– Vi ska ha en restriktiv hållning, så det känns mycket i det här sammanhanget, säger Margaretha Lundquist.

När Piteå-Tidningen granskade ett urval av kortfakturor och kvitton från Nolia, visade det sig att projektledaren för Stora Nolia låtit företaget betala en kväll med öl och vin på Bishops Arms åt sig själv och en kollega. (Se artikel intill)

Är det ok?

– Det måste jag ta med dem. Det vill jag inte diskutera i media. Det måste vi ta internt och prata om hur vi ska skärpa våra regler så att det når alla, säger Margaretha Lundquist.

Lars Olovsson, projektledare för Stora Nolia, berättar att han i samband med Noliamässan bjudit kolleger på alkohol för att de gjort ett bra jobb. Så har man gjort i många år, säger han.

– Jag hör ju att vi måste skärpa till oss. Absolut, säger Margaretha Lundquist.

Kickoffer och mässor

Nolia AB ägs gemensamt av Piteå, Umeå och Skellefteå kommuner. Alla med var sin policy för alkoholrepresentation.

– Vi har inte någon skriven policy, men vi har en muntlig tradition där vi har en restriktiv hållning, säger Margaretha Lundquist.

Den restriktiva hållningen innebär enligt Margaretha Lundquist att bolaget kan bjuda på vin eller öl när någon fyller jämt eller vid festligare tillfällen såsom ett jubileum. Även i andra sammanhang kan bolaget bjuda på alkohol.

– Vi pratar bland annat om kickoffer inför mässor, och under mässor har vi tyckt att man kan få ta ett glas vin i samband med mat, säger Margaretha Lundquist.

Svårt att minnas

Den 5 augusti 2012 betalade hon med firmakortet för middag för sig själv och fyra kvinnor till på Piteå stadshotell. Av notan på 1 574 kronor gällde 759 kronor alkohol – vin och kaffedrinkar.

Vad var syftet?

– Det är svårt att minnas. Det är ju över ett år tillbaka. Det är svårt att uttala sig. Jag säger bara så här att det känns som att vi har varit för generösa när det gäller den här delen. Vi måste skärpa våra regler, göra dem skriftliga och se till att de når alla, säger Margaretha Lundquist.

Privata köp

Piteå-Tidningens granskning visar att anställda på Nolia kunnat använda sina firmakort för privat bruk. Inköpen har sedan dragits av på lönen.

– Jag har inte sett det där som något problem, eftersom vi har dragit det direkt på lönen när det har förekommit några gånger. Vi får väl titta på det. Jag vet inte vad de har för policy i övrigt i kommunerna när det gäller de bitarna, men det är väl naturligtvis inga privata köp.

Det ska alltså inte vara några privata köp på kortet även om man betalar tillbaka?

– Det har väl säkert inte heller gått ut, men vi får gå ut med en skriftlig instruktion där också. Att vi får skärpa till oss helt enkelt, säger Margaretha Lundquist.

Fakta Styrelse Nolia

&empmargin;Ordförande: Gusten Granström, Piteå

&empmargin;Vice ordförande: Margareta Rönngren, Umeå

Maj-Britt Lindström, Piteå

Håkan Lindh, Skellefteå

Bengt Markstedt, Skellefteå

Gunnar Leissner, Umeå

↔Källa: Nolia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om