I december förra året beslutade länsstyrelsen att ge tillstånd att uppföra de 314 vindkraftverken i etapp 1 av Markbygdsprojektet. Naturvårdsverket överklagade beslutet och i går kom domen från mark- och miljödomstolen i Umeå, som endast gör två ändringar av det tidigare beslutet vilket ger bygget av första etappen grönt ljus.
- Det var ett väldigt efterlängtat och glatt besked, nu får vi förutsättningar att börja jobba, säger Kristina Falk, chef för tillstånds- och miljöprocesser på Svevind.
I Naturvårdsverkets överklagande har man i ett antal punkter framfört önskade ändringar för att, som man skriver, "påverkan av naturvärdena så långt som möjligt begränsas".
Efter nedläggning
De ändringar domstolen gjort, handlar främst om vad som sker när vindkraftverken ska läggas ner. Svevind ska göra en så kallad efterbehandlingsplan som ska lämnas till länsstyrelsen i god tid innan nedläggning av verksamheten.
Enligt Kristina Falk utgör det inget hinder för Svevind.
- Inte som vi ser det. Vi tycker det är bra att man inte låser fast i detalj vad vi ska göra. Det kommer att komma mer kunskap under åren, andra vindkraftverk kommer att lägga ner som vi kan lära av, säger hon.
Vindkraftverk har en livslängd på 20 till 25 år och Svevind har tillstånd att driva verksamhet i 30 år från den dag vindkraftverken tas i drift.
Den andra ändringen i beslutet handlar om att vindkraftverk inte får uppföras närmare än två kilometer från kungsörnars boplatser.
"Bättre fart"
För Svevinds del innebär domen att man kan öka takten.
- Vi har ju redan ett förberedelsearbete på G. Det känns kul att vi nu kan trycka på knappen och sätta bättre fart. Vi har avvaktat den här domen även om vi har haft verkställighet efter länsstyrelsens beslut, säger Kristina Falk.
När etapp 1:s 314 vindkraftverk kan vara i drift kan inte Kristina Falk säga.
- Det beror på hur fort vi bygger, jag kan inte ge något precist svar.
"Formella hinder borta"
Piteås kommunalråd Peter Roslund (S), gläds också åt beslutet.
- Det känns skönt att alla formella hinder är borta. Nu kan vi, Svevind och Enercon börja titta på hur man realiserar detta, säger han.
Roslund tycker att en plan för återställandet av området efter att vindkraftverken stannat är viktig.
- Det är viktigt naturligtvis att det inte står en massa tomma, döda torn i Markbygden. Jag hoppas och förutsätter att det finns lösningar på detta och vi ska bevaka vad vi kan göra. Det är rimligt att vindkraftsbolagen avsätter en del av sin vinst till återställningsarbete.
Naturvårdsverket kan överklaga domen till mark- och miljööverdomstolen innan den 16 oktober. Piteå-Tidningen har försökt nå ansvarig på myndigheten för en kommentar.