"Grönt är skönt – och fantastiskt gott"

Hållbarhetsveckan bjuder på många tips vad gäller att handla och tänka miljövänligt, spara resurser och inte i onödan bidra till miljöförstöring. Ett särskilt gott tips bidrar Margareta Tjernkvist med, hon ordnar grönsaksanvändar-kurser.

Margareta Tjernkvist,  ekologisk grönsaksodlare, visar sin speciella favorit - grönkålen. "Bästa grönsaken att odla i Norrbotten"

Margareta Tjernkvist, ekologisk grönsaksodlare, visar sin speciella favorit - grönkålen. "Bästa grönsaken att odla i Norrbotten"

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2015-09-17 21:30

Det är ju nämligen så, att vi svenskar i gemen äter alldeles för mycket kött och på tok för litet grönt. Det gör att vi mår litet sämre än vi hade kunnat göra, men framför allt att vi tär på jordens resurser på ett onödigt sätt då kött är energikrävande att framställa och har stor miljöpåverkan.

Margareta Tjernkvist, som driver Mattesbäcken Eko och grönt tillsammans med sin man Mauritz Haglund, är noga med att påpeka att de faktiskt inte är vegetarianer, att de äter både kött och fisk men att de gör det med måtta – men att de däremot älskar grönsaker och äter väldigt mycket mer än folk i gemen.

Pröva på

Och det är där, kurserna under Hållbarhetsveckan kommer in. Folk i allmänhet har inte den kunskap som krävs för att tillfullo kunna använda och förvara allt det goda, gröna på rätt sätt. Och det är det, Tjernkvist lär ut. Hon delar med sig av sin kunskap och av sina bästa tips, deltagarna får både lyssna och lära, samt pröva på rent praktiskt. På plats fanns bland andra Smurfit Kappa-restaurangen anställda.

Mer än en synnerligen väldoftande och god, grön rätt ställdes på bordet under onsdagens tretimmarkurs; det bjöds bland annat på dopp-i-kopp (små delikata färskpotatisar i smör/lök-spad), grönkålschips, sallader och dressingar, "Favoriträtt i Östra Storfors" (pasta med massor av frästa grönsaker toppade med knaperstekt bacon eller svamp, om man vill ha vegetariskt) och egen-komponerad ratatouille (grönsaksröra, frästa grönsaker med japansk soja) som äts som den är eller till kött.

Grönsaker är ju årstidsbundna, det är få saker som går att odla vintertid, och kursdeltagarna fick också lära sig hur man tar hand om och förvarar det gröna på bästa sätt.

En passion

Grönsakerna och odlandet är en passion. En fruktbar passion, som att fånga sin egen fisk eller plocka sin egen svamp och sina egna bär. Att nyttja naturens skafferi. Och Tjernkvist och Haglund bara älskar att odla grönt.

– Jag är uppväxt i Tornedalen och min mamma brann för det här med att odla sin mat själv, och att odla utan gifter. Jag var bara sju år då jag börja odla i mitt eget land, rensa ogräs och vattna och se till att det växte, berättar Margareta Tjernkvist.

2005 kom hon och maken till Östra Storfors, Altersbruk, och börja genast odla upp marken. I dag odlas det överallt på gården och makarna driver Mattesbäcken Eko och grönt tillsammans.

– Vi levererar mycket till den lokala Ica-handlaren, men säljer också på marknader och – förstås – hemma på gården, berättar Mauritz Haglund.

Grönkål!

Frågar man då dessa två grönsaksälskare av stora mått vilka deras favoritgrönsaker är, blir svaret naturligtvis inte tomat eller gurka, det finns så otroligt mycket mer gott man kan odla, tillaga och äta.

– Grönkål, säger frun i huset utan att tveka. Grönkål är den absolut förnämligaste grödan man kan odla i Norrbotten, den går att skörda till och med under snön och är fantastiskt god till så mycket. Bara att repa av bladen och kasta i frysen, så man har hela vintern.

Mannen håller med om olika sorters kål, men vill också slå ett slag för en bortglömd delikatess – den svenska rovan.

– Och Rondinipumpan, en släkting till squash, är en annan favorit. Bakas i ugnen som potatis, men nagga några hål så det inte sker någon olycka, säger han med glimten i ögat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om