Grönsaker som odlats här smakar bättre

GRÖNSAKER (PT) - Morötterna som odlas i Pite älvdal är kanske inte så snygga, men de smakar desto bättre. Det säger Tanya Hultman från den 10-årsjubilerande föreningen Odlat i Piteå älvdal.

Piteå2007-09-07 00:00
I vardagsrummet på Bryggargatan i Piteå sjöngs de lokalproducerade livsmedelsråvarornas, i synnerhet grön- och rotsakernas, lov på torsdagen. Detta efter att lunchgästerna avnjutit en rotsakslasagne som innehöll lokalodlade kålrötter, morötter, purjolök, gul och röd lök samt persilja vartill serverades en Piteproducerad vitkålssallad.<br /><br /><h3>Lågpriskål</h3>Tanya Hultman och Caroline Trapp, den senare en av grundarna av Odlat i Piteå älvdal, påstår utan någon som helst tvekan att alla grönsaker som odlats här smakar bättre - inte bara bättre än importerade grönsaker och rotfrukter, utan även i jämförelse med vitkål, morötter och så vidare från Sydsverige.<br /><br />- Ibland slår butikerna till med "rotsaksveckor" och köper in vitkål från Tyskland för 50 öre stycket. Smakmässigt är det en jätteskillnad på tysk vitkål och den som odlats här uppe. Skillnaden märks särskilt tydligt om man äter vitkålen rå, som jag föredrar. Vår vitkål är mör och fin och har i likhet med övriga Norrbottensodlade grönsaker en högre sockerhalt och därmed ett högre energiinnehåll, säger Caroline Trapp.<br /><br />Men utseendet på de importerade grönsakerna är det inget fel på, tvärtom. Utseendet prioriteras på bekostnad av innehållet. Men för att få de där fräscht glänsande, fläckfria produkterna från länderna kring Medelhavet krävs det rejält med kemiska bekämpningsmedel, betonar Bo Wiberg, ordförande i LRF:s kommungrupp i Piteå, som samarrangerade torsdagens lunchträff .<br /><br /><h3>Coop övertygat</h3>Det har inte varit lätt för odlarna i Pite älvdal att övertyga handlarna om att de lokalodlade grönsakerna har en ojämförligt högre kvalitet och därför är värda ett något högre pris. Men på Coop Forum i Piteå och Ica Porsnäs i Norrfjärden är man numera övertygad. Odlat i Piteå älvdal levererar i år allt man kan få fram av vitkål och andra sorters kål, lök och framför allt morötter, som dock är mogna först om tre veckor, till dessa två butiker.<br /><br />- Coop Forum köper allt vad vi kan få fram, vi levererar 70 ton morötter och det är inte tillräckligt; det räcker bara fram till mars. För att täcka behovet skulle det behövas 20 som odlar morötter i Norrbotten, säger Tanya Hultman, som driver Alterdalens Morötter tillsammans med sin man Håkan i Holmträsk.<br /><br />Caroline Trapp tycker tiden är inne att på allvar diskutera hur man ska lyckas locka fler företagare i Norrbotten att börja odla grönsaker i större skala. Det råder inget tvivel om att efterfrågan finns och att det behövs större volymer. Och förutsättningarna för att odla de flesta sorters grönsaker är goda i vår landsända.<br /><br />Odlat i Piteå älvdal har ett 15-tal medlemmar, men det är för närvarande bara fyra som levererar, i första hand morötter, vitkål, lök och purjo.<br /><br />
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om