Grön energi sätter Piteå på EU-kartan
Satsningarna på grön energi ska sätta Piteå på kartan under Sveriges ordförandeskap i EU. Solandersymposiet i november har utsetts till ett delarrangemang i samband med ordförandeskapet.
Den 1 juli tar Sverige över ordförandeskapet i EU efter Tjeckien. Under det sex månader långa ordförandeskapet blir det en hel del aktiviteter med koppling till Solandersymposiet berättar Robert Bergman.
Foto: Emma Garpebring
Enligt Robert Bergman, projektledare för Solandersymposiet, är symposiet ett av fem svenska arrangemang som fått godkänt av näringsdepartementet.
- EU-statusen ger oss möjligheter att komma in på ställen där vi normalt inte skulle ha kommit in, och få hit människor vi annars inte skulle ha fått hit, säger Robert Bergman.
Kungabesök
Under sommaren och hösten kommer det att ordnas en hel del aktiviteter med koppling till symposiet. Bland annat kommer Piteå att få besök av kung Carl XVI Gustaf och guvernören i Michigan, Jennifer M Granholm den 18 september. Det hela avslutas med Solandersymposiet den 11-12 november.
- Dit kommer forskare, industrimänniskor och representanter för det offentliga Sverige, säger Robert Bergman.
I samband med Solandersymposiet blir det också en miljö- och energivecka med en mässa för allmänheten.
Svartlutsförgasning
Årets Solandersymposium blir det tredje i ordningen. Tanken är att visa upp de projekt som är på gång i kommunen, med bland annat svartlutsförgasning och framställning av talldiesel.
Det kommer också att handla om vindkraftssatsningarna och möjligheterna att bygga hus i trä.
- En av Sveriges viktigaste uppgifter under ordförandeskapet är att ta fram regler för att bygga energismart. En av de verksamheter som släpper ut mest koldioxid i dag är betongtillverkningen, och i stora delar av Europa bygger man nästan bara i betong, säger Robert Bergman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!