För de som försöker minska smittrisken genom att umgås utomhus vid grillplatser eller har plockat fram grillen hemma på gården finns en hel del påskalternativ, menar Peter Eliasson som har hållit grillkurser i 14 år.
– Om man pratar om traditionell påskmat så tycker jag att skinkan och laxen passar bra. På grillen blir det ungefär samma tillagning som i ugnen, fast med lite rökt karaktär. Jag skulle dra upp skinkan till en temperatur på ungefär 68 grader, säger han.
En av hans kolgrillar har tinat fram hemma på Klubbgärdet och en påse med briketter har införskaffats. Peter Eliasson är i färd med att laga påskmiddag till familjen. Men den klassiska skinkan finns inte på menyn den här gången. Huvudrätten består av lammstek med rosmarin, vitlök och citron som röks under lång tid. Till lammsteken bjuder han på rostade rotsaker i ugnen med chèvre och balsamicosky.
– Lammet har med påsken att göra, vilket märks. För någon dag sedan var lammsteken slut i mataffärerna.
Steken på omkring två kilo tar ungefär två och en halv timme att komma upp i 63 grader på grillen. Under tiden kan förrätten, som består av rökta räkor, tillagas.
– Det är enkelt och gott. Man får sällan tag på färska räkor, men frysta i lösvikt går utmärkt. Det är en perfekt förrätt.
Förutom briketter, paraffinkuber och rökträ använder han speciella träpellets som producerar mycket rök. Men direktvärme ska inte komma i kontakt med räkorna.
– Det är av yttersta vikt att de inte tillagas medan de tinar upp på grillen. De är ju redan färdiga.
Till räkorna serveras en saffransaioli – en påskgul klick på tallriken.
För de personer som firar påskhelgen på exempelvis skoter- eller skidutflykter och vill grilla någonting lite enklare rekommenderar han färska korvar.
– Jag slår ett slag för dem. Det finns allt ifrån lammkorv till hjortkorv. Men det är också gott att baka av lite större rotsaker på grillen, säger han och tillägger att det finns gott om vegetariska alternativ och att grönsaker har en självklar plats på grillen för honom.
– Man kan grilla grönsaksbiffar eller så kan man skiva blomkål i tjocka skivor med lite olja, färsk ingefära, vitlök och curry. Det är gott med blomkål på grillen. Vad man än väljer att grilla, kött, fisk eller grönsaker, så är smaken oöverträffad.