Värst är det oftast för oss som gillar köttet ganska rött. För egen del får finare köttbitar mesta vara ner på grillen en snabbis och vända innan de landar på tallriken, åtminstone när det gäller älg, ren eller oxkött. Man vill helst behöva brottas lite med köttbiten. Men det är så klart inte det nyttigaste ur bakteriesynpunkt. Särskilt ska köttfärs, hamburgare, kyckling och rå korv genomstekas för att minska risken för bakterier. För kött i skivor eller bit ska man se till att ytan blir ordentligt tillagad eftersom att bakterierna sitter på ytan av köttet.
Är man gravid eller har nedsatt immunförsvar ska kött från lamm, vilt och gris vara helt genomstekt. Annars riskerar man få i sig parasiten toxoplasma.
Tina också alltid köttet helt innan det grillas, annars kan köttbiten vara rå i mitten trots att den ser tillagad ut.
Sen gäller det att inte använda samma fat eller redskap till den färdiga maten och det råa köttet. Använd aldrig marinaden du använt till rått kött för att pensla på färdigt kött. Grönsaker ska också hållas separat och de ska alltid sköljas i rent vatten innan du äter dem. Innan du sköljer grönsakerna kan du också passa på att tvätta händerna, som man alltid ska göra innan man lagar mat. Upprepa handtvätten varje gång du hanterat rått kött.