Greger Björklund har hjärnkoll. Han vet vad det är och hur det är att leva med psykisk ohälsa. Han är välkänd i Piteå för sitt engagemang för missbrukare via LP-stiftelsen och nu har han också blivit ambassadör för den nationella kampanjen Hjärnkoll.
- Jag vill få människor att förstå vad psykisk ohälsa är. Göra det närmare och plocka bort fördomarna, säger han.
Alla kan drabbas och då ska man inte behöva hamna utanför eller behöva skämmas. Som ambassadör vet han vad han talar om.
Han har känt sig utanför en stor del av livet. Som barn kände han sig som en dumskalle på grund av sin dyslexi. Han har mått dåligt, haft ångest.
Skolan var svår.
Tokgrejer
Nu, vid 56-årsålder, vet han att han har adhd och att detta har orsakat honom bekymmer i livet.
- Nu har alla bitar fallit på plats och jag är snudd på stolt över att vara den jag är. Jag vet hur jag ska leva med mig själv och hur jag ska ta tillvara min kreativitet.
Under hans skoltid fanns inte mycket kunskap kring problematiken dyslexi (lässvårigheter) och adhd
- Jag var den som hittade på tokgrejer i skolan för att synliggöra mig själv.
I tonåren kom mellanölet in i bilden.
- Gud så skönt det var att dricka. Jag tyckte att det var det bästa som fanns. Det dämpade min elmotor i kroppen som annars aldrig slog av, ölet dämpade surret och jag fick ihop livet på nåt sätt.
Nykter
Hans adhd gjorde att han ständigt sökte kickar. Han till och med bombhotade skolan för att känna adrenalinet.
Han drack mycket och rökte hasch. När han jobbade som orgelbyggare i tio år undrade de andra gubbarna vad det var för konstig tobak han rökte på toaletten.
Det gick åt pipan, förstås.
- Den 13 januari 1990 när jag släpptes ut från polisstationen efter ännu en fyllekörning förstod jag att det måste ta slut. Jag insåg att jag måste få hjälp. Jag var 33 år och sedan dess har jag varit nykter.
Innan behandlingen kraschade två äktenskap. I det sista fick han tre döttrar.
- Alkoholen var min medicin som lindrade min ohälsa. Det är inte förrän nu, de sista åren som jag förstått att jag lider av adhd.
Skapa förståelse
Människor som mår dåligt finns överallt, runt omkring oss på arbetsplatser och i hemmen.
- Det viktigaste är att skapa förståelse. Att det inte är något att skämmas för. Vi måste våga bry oss om varandra, våga fråga "hur har du det i dag".
- Vi gör ofta felet att vi låtsas som att ingenting har hänt. Vi måste lära oss att det är tillåtet i livet att få en depression, en dipp, i några månader och under den tiden måste vi få backup av omgivningen.
Skapa förståelse
Som ambassadör vill han sprida kunskap om psykisk ohälsa. Fortfarande finns för mycket oförståelse.
- Det handlar inte om utanförskap eftersom vi alla kan drabbas.
Han kommer att ta tillfället i akt att prata i frågan när han står i talarstolen i frikyrkan, vid olika evenemang, föreläsningar. Om någon vill att han ska komma på en arbetsplats gör han det.
- Jag vet att många känner i igen sig i min berättelse. Ju mer vi ambassadörer sprider kunskap desto tryggare blir samhället. Då behöver ingen bli rädd för att man till exempel får en granne som mår dåligt. Vi måste öppna upp och få förståelse och kunskap.