Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tagit fram gemensamma riktlinjer för landsting och regioner när det gäller subvention av preventivmedel. Alla upp till 25 års ålder ska få subventionerade preventivmedel och max behöva betala 100 kronor per år. De läkemedel som omfattas är dock bara de som finns med i läkemedelsförmånssystemet. Det sistnämnda har kritiserats från olika håll. Bland annat organisationen RFSU menar att begränsningen av vilka läkemedel som omfattas gör att de preventivmedel som skrivs ut inte nödvändigtvis är de som bäst skulle passa individen.
Trendbrott
Norrbottens läns landsting började subventionera preventivmedel den 1 januari 2012. Deras regelverk är dock generösare än de nationella rekommendationerna, faktiskt det mest generösa i landet. Satsningen har gett resultat. På två år minskade antalet aborter hos kvinnor upp till 25 år med 16 procent. Detta efter att Norrbotten tidigare haft bland de högsta abortsiffrorna i landet.
– Jag är oerhört stolt och glad över att satsningen har varit så lyckosam, säger Agneta Granström (MP), folkhälsoråd, Norrbottens läns landsting.
Behovet styr
Alla upp till 26 års ålder i Norrbotten får gratis preventivmedel. Vilka läkemedel som kan förskrivas är inte begränsat av att de ska tillhöra läkemedelsförmånssystemet. Bland annat har förskrivningen av de långvärkande preventivmedlen, som p-stav, p-ring, p-plåster och hormonspiral har ökat från 12 till 16 procent mellan 2011 och 2013.
– Nu provar barnmorskor och läkare ut det som patienten behöver och det är himla bra.
– För oss är detta en folkhälsofråga, det handlar om att minska de ofrivilliga graviditeterna och stärka de här tjejernas hälsa, säger Agneta Granström.