Granström nära locka kinesisk bank

Det var nära att Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB, lyckades locka en kinesisk utvecklingbank att investera. Den drog sig dock ur när den fick ta del svenskens möjlighet att överklaga beslut.

Rebecka Granström, Piteå kommun, Urban Eriksson, Trafikverket, Gusten Granström, Norrrbotniabanan AB och Martin Lindberg, Piteå kommun, svarade bland annat på frågor kring Norrbotniabanans korridor i Piteå.

Rebecka Granström, Piteå kommun, Urban Eriksson, Trafikverket, Gusten Granström, Norrrbotniabanan AB och Martin Lindberg, Piteå kommun, svarade bland annat på frågor kring Norrbotniabanans korridor i Piteå.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2018-11-19 22:18

Under måndagskvällen inbjöd S-föreningen i centrala Piteå till ett möte där Urban Eriksson från Trafikverket, Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB, samt Martin Lindberg och Rebecka Granström, Piteå kommun, redovisade nuläget för den Norrbotniabana som är på gång efter 15 års dvala i långbänk. I somras togs första spadtaget utanför Umeå. Redan 2004 lovade den då socialdemokratiska regeringen att banan skulle byggas. 2006 tillträdde dock en borgerlig alliansregering. Den kom att bromsa projektet genom att dels lyfta bort banan från den nationella planen, dels vid två tillfällen säga nej till Norrbotniabanan ABs framställan om att regeringen skulle ställa sig bakom en ansökan om EU stöd. Detta trots att EU bestämt att Norrbotniabanan ska ingå i den bottniska korridoren och ingå i ett europeiskt järnvägsystem som förbinder spåren från Norrbotten ända ned i Europa.

Gusten Granström vill som vd för bolaget inte politisera frågan, men sade till PT att hade inte den dåvarande Reinfeldtstyrda regeringen satt ned foten, hade banan med god marginal passerat Skellefteå med riktning mot Piteå.

Granström som arbetar med frågan om finansiering av Norrbotniabanan, avslöjade för PT att för några år sedan hade han kontakt med en kinesisk utvecklingsbank som visade intresse för att investera i kustjärnvägen. Den valde dock att dra sig ur när den fick vetskap om hur den svenska byråkratin fungerar, och att svensken till skillnad från kinesen har unika möjligheter att överklaga beslut.

2015 tog s-regeringen beslut om att stödja en ny ansökan om EU -medel. Det gjorde att Norrbotniabanan AB kunde kvittera ut 100 miljoner kronor från EU, plus lika mycket i regionalt stöd.

Sedan dess har processen fortsatt. Nu finns banan med i den nationella planen och tidigare har regeringen beviljat sju miljarder kronor för att bygga sträckan Skellefteå- Lövånger. Längre än så räcker inte pengarna. Efter det behövs ett nytt beslut om finansiering, och att banan får fortsatt ingå i den nationella plan som förnyas vart fjärde år.

Någon järnvägsplan för sträckan Skellefteå - Piteå är inte på gång eftersom det inte är avsatt några pengar till det. Det styr också frågan om den i vissa kretsar förhatliga korridoren genom Piteå ska fortsätta bromsa både boende - och företagsutveckling.

De frågorna dök upp när publiken fick ställa skriftliga frågor. Här var Urban Erikssons svar entydigt. Korridoren kommer inte att smalnas av innan det kommer någon järnvägsplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om