Grans utvecklar gröna näringar

Söktrycket ökar hela tiden vid Grans naturbruksgymnasium, en skola som alltmer går in för att odla kunskap kring gröna näringar.

"Vi vill vara en motor när det gäller att utveckla de gröna näringarna", säger Iréne Johansson Worrsjö, verksamhetschef vid Grans naturbruksgymnasium.

"Vi vill vara en motor när det gäller att utveckla de gröna näringarna", säger Iréne Johansson Worrsjö, verksamhetschef vid Grans naturbruksgymnasium.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2019-05-23 20:30

Under torsdagsmorgonen genomfördes ett frukostmöte i Vardagsrummet/Bryggeriet i Piteå med temat gröna näringar. Irene Johansson Worrsjö, verksamhetschef vid Grans naturbruksgymnasium, och Bo Wiberg, verksamhetsutvecklare vid skolan, gav en ljus bild kring den skola som gått kräftgång under de sista åren Landstinget (nu Region Norrbotten) ägde den.

Efter att Piteå kommun tog över har läget ändrats dramatiskt.

– Vi kommer att ha 140 utbildningsplatser kommande läsår. 55 har sökt till hösten, säger Irené Johansson Worrsjö.

Hon och Bo Wiberg informerade om ett nytt projekt benämnt gröna näringar. Det har en budget på 15 miljoner kronor under de kommande fem åren. Grans har Piteå kommun och Region Norrbotten som samarbetspartners.

– Målet är att 2025 ska vi vara 215 personer på området. Vi ska vara en självklar utvecklingsmotor för de gröna näringarna, säger Iréne Johansson Worrsjö.

Hon och Bo Wiberg berättar att en viktig del i projektet är forskning där Grans samarbetar med Sveriges Lantbrukuniversitet (SLU) och Luleå tekniska universitet (LTU).

Ett konkret exempel är att det ska sås vete vid försöksgården i Öjebyn för att få fram mjöl som används till bröd. Och apropå försöksgården, som sålts till Hushållningssällskapet, tar Grans nya tag i kontakterna med gården.

– Nu när dammet har lagt sig efter försäljningen ska vi träffa Hushållningssällskapet. De har inga ambitioner att odla 120 hektar mark och att använda alla byggnader. Här hoppas vi att vi kan få arrendera marken.

– Vi har stort behov av det området. Vi är begränsade nu, säger Iréne Johansson Worrsjö.

I projektet ingår också att stärka gymnasieutbildningen. I det ingår att skolan får ett nytt program med inriktning natur och turism.

I år går också skolan vidare med att utveckla digital teknik där exempelvis skolans traktorer fått GPS-system som styr vad traktorn gör på åkern. Föraren kan i stort sett enbart sitta med och följa processen.

Grans vill också inom ramen för projektet få igång trädgårdsodlingar i bland annat Fyrkanten. En näring som är stor i Sydsverige men mer fattig i Norrbotten.

– Det handlar om att få upp volymerna så att man får ta del av de offentliga upphandlingarna, säger Bo Wiberg.

Han pekar på att det är ett bekymmer att ungdomar inte vill ägna sig åt trädgårdsnäring.

Vid mötet berättade också Britt-Louise Nyman vid Pite Unika om att den 22 mil långa Solanderleden mellan Jävre och Luleå är klar. Upplevelseföretagaren Hansi Gelter informerade om arbetet med att skapa cykelpooler i kommunen där folk kan hyra en cykel och ta turer både runt i Piteå kommun och på Solanderleden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!