Graden av hot avgörande för nödvärnsrätten

Alla har rätt att försvara sin egendom mot stöld. Om någon försöker göra inbrott gör nödvärnsrätten det till och med möjligt att med våld hindra tjuven.- Men våldet ska stå i proportion till gärningen. Att skjuta inbrottstjuven är ett klart fall av övervåld, säger Monica Burman, doktor i straffrätt vid Umeå universitet.

PITEÅ2008-08-16 06:00
Nödvärnsrätten innebär rätten att mot en angripare använda våld eller hot om våld som annars är olagligt.
Enligt brottsbalkens
24:e kapitel föreligger rätt till nödvärn i följande situationer:
e Ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom.
e Om någon med våld, hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning.
e Om någon olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg.
e Om någon vägrar att lämna en bostad efter tillsägelse.
Begränsad rätt
Men nödvärnsrätten har också en viktig begränsning. En gärning som begås i nödvärn är brottslig om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.
- Våldet ska stå i proportion till angriparens våld, säger Monica Burman, som är juris doktor i straffrätt och universitetslektor vid Umeå universitet.
Rimlighetsbedömning
Vid varje rättsfall där nödvärnsrätten åberopas är det domstolarnas uppgift att göra en rimlighetsbedömning, och avgöra om graden av våld varit berättigat.
- Den klassiska nödvärnssituationen är om man blir angripen med knytnävarna, och försvarar sig med knytnävarna. Det är alltid okej, och man får dessutom möta ett angrepp med lite allvarligare våld än det man utsätts för, säger Monica Burman.
- Det är svårare att avgöra vad som är tillåtet i de nödvärnsfall som gäller hemfrid och egendom. Men man kan i varje fall säga att när man skyddar egendom får man inte ta till lika mycket våld som när man skyddar liv.
Vilket nödvärn är då tillåtet för att skydda sin egendom vid inbrott?
- Att ta fast eller mota undan tjuven, och tvinga ut eller knuffa omkull honom, alltså mildare former av våld, säger Monica Burman.
- Om man vid ingripandet möts av ett motvåld från inbrottstjuven så får man själv ta till lite mer våld. Jag kan också tänka mig att domstolen skulle acceptera om man hotade med ett vapen för att få tjuven att avlägsna sig. Men om man börjar med att skjuta på inbrottstjuven så har man klart gått över gränsen.
Stränga regler
Oavsett typ av angrepp så har svenska domstolar varit väldigt stränga i sin bedömning när det gäller användandet av skjutvapen i nödvärnssituationer. Här krävs att risken för ett angrepp med extremt allvarliga följder är mycket överhängande för att användning av skjutvapen ska anses försvarbart. Och dödligt våld som utförs i nödvärn leder i princip alltid till fängelsestraff.
- Inte ens om jag skulle bli angripen med dödligt våld är det säkert att jag skulle få använda mig av dödligt våld för att försvara mig. Där har Högsta domstolen varit väldigt restriktiv, säger Monica Burman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om