Goudin satsar på kryss i EU-valet

I det förra valet till EU kom Junilistan som en komet från ingenstans. Med tre mandat blev partiet det tredje största från Sverige i parlamentet. En av de tre var Hélène Goudin, Piteå. Nu siktar hon mot en ny mandatperiod, men hon har insett att det blir tufft.- Jag står på fjärde plats, så jag måste nog kryssas in. Det blir en intensiv valkampanj.

Hélène Goudin är nöjd med det hon uträttat i parlamentet, men de senaste månaderna har varit jobbiga. Under julhelgen omkom livskamraten Mats Johansson i en tragisk bilolycka.

Hélène Goudin är nöjd med det hon uträttat i parlamentet, men de senaste månaderna har varit jobbiga. Under julhelgen omkom livskamraten Mats Johansson i en tragisk bilolycka.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-03-28 06:00
En anledning till Junilistans starka val var förmodligen det låga valdeltagandet, knappt 38 procent. Få tror att valdeltagandet den 7 juni ska bli särskilt mycket högre. Ett röstskolkande som möjligen kan anses märkligt med tanke på att cirka 70 procent av fattade beslut på kommunal och regional nivå är påverkade av EU. Om det så kallade
Lissabonfördraget röstas igenom kommer den svenska självständigheten att urholkas än mer.
- Junilistan är för gemenskap på en mellanstatlig nivå. Men med Lissabonfördraget ger vi upp vårt självbestämmande. Jag hoppas att Irland röstar nej igen, säger Hélène
Goudin.
En del experter tror att Sverigedemokraterna har förutsättningar att nå framgångar i EU-valet?
- Vi har inte samma väljare. SD vill lämna EU, det vill inte Juni-
listan. Vi har dessutom en betydligt humanare invandringspolitik.
En tid av sorg
För Hélène Goudin har de senaste månaderna varit omtumlande och tuffa. Under julledigheten förlorade hon sin livskamrat Mats Johansson i en tragisk bilolycka.
- Det var tungt och då tänkte jag sluta med politiken, men beslöt att gå vidare. Det har blivit jobbigare att fara hemifrån. Mats tog ett stort ansvar hemmavid. Det känns som att jag behöver ladda batterierna inför valkampanjen.
Vill bli kryssad
Du står på Junilistans fjärdeplats, har du någon chans att komma in?
- Det blir nog svårt, men en krysskampanj kan räcka. Hur som helst vill jag fortsätta jobba politiskt för Junilistan, även om jag inte blir invald. Jag har för övrigt nyligen sagt upp mig från mitt lärarjobb.
Hur vill du sammanfatta den senaste mandatperioden?
- Det är ett oerhört trögt system och det tar ett par år att bygga upp nätverk och förtroende. Att hitta de rätta kanalerna. Det är många beslut som fattas i korridorerna. Nu när man kommit in i det vore det lite snopet att missa omval.
Vad har du själv uträttat?
- Det är i utskottsarbetet som mycket sker och jag har suttit med i tre utskott (bistånd, fiske och inre marknad) och varit suppleant i ett fjärde (miljö). Jag är också vice ordförande i den grupp av politiker som är engagerade i jaktfrågor.
- En hel del arbete har också varit inriktad på fiskeavtal och bistånd, där EU för en inkonsekvent politik som missgynnar tredje världen.
Fått pris
Det arbetet har lett till att Hélène
Goudin fått pris av Concord som är en sammanslutning av cirka 1 500 biståndsorganisationer.
Goudin har också lagt ner mycket tid på HBT-frågor och den homofobi som är utbredd i många EU-länder.
Mycket motstånd
- Inom EU ryms många ideologier och det finns mycket motstånd mot homosexuella, skilsmässor, aborter och så vidare.
- Inte minst i de nya EU-länderna i öst är det problematiskt och jag har varit med där som stöd ett par gånger, berättar Hélène Goudin.
Lissabonfördraget betyder än mer överstatlighet. Oroar det dig?
- Ja, det gör det och det vill Junilistan motverka. Jag är också bekymrad över den dåliga insynen i EU. Tyvärr ryms det en hel del korruption och mygel som döljs internt, säger Hélène Goudin, som är Piteås enda bidrag i EU-parlamentet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om