Den cancersjuke mannen talade även innan han dog (den 12 augusti) om behovet av en samtalsgrupp vid Piteå älvdals sjukhus för patienter med
cancer.
Kanske får Gotthold postumt sin ide infriad.
Mental chock
Gotthold beskrev det gränslösa behovet av att föra samtal med andra cancerpatienter, som han ansåg bäst lämpade att förstå, ge tröst och stöd i en situation präglad av chock och ängslan.Hur bra vårdpersonal än må vara är det svårt att fullt ut skaffa total insikt i alla känslomässiga turer, menade Gotthold.
"Jättebra tanke"
Vid Piteå älvdals sjukhus har iden fått respons.- Det är en jättebra tanke som vi ska försöka utveckla. Just nu är vi i en ombyggnadsfas av lokalerna, men när värsta omställningsarbetet passerat kommer frågan att lyftas fram, säger vårdchef Ulf Bergman.
Ros-Marie Jonsson, enhetschef på palliativa avdelningen, ser också positivt på iden.
- Men ytterst handlar det om vilka resurser vi har för att utveckla ämnet. Någon typ av handledning och backup kommer att behövas, anser hon.
Olika faser
- Det gäller att landa rätt eftersom cancerpatienter är i olika faser med olika behov av gruppsamtal. Men vi kommer att titta över frågan, säger Ros-Marie Jonsson.Norrbottens läns landsting förfogar i dag inte över någon liknande grupp.
I stället är det kuratorer och sjukhuspräster som främst bistår med personliga enskilda samtal bland cancerpatienter.