Göran Gyllenör
Foto:
Hans närmaste är hustrun Birgitta och tre barn med familjer.
Göran Gyllenör var kyrkoherde i Norrfjärdens församling 1991-1995.
Han lämnar minnet efter sig som en präst vilken stack ut på olika sätt. Som ville synliggöra sin församling med metoder vilka till en början mötte en del motstånd. Sättet att inplantera idéerna passade inte alltid den tradition som funnits i bygden. Där det ibland upplevdes att han börjat så att säga i fel ände. Den som bedriver ett progressivt arbete måste göra fel ibland, det är ofrånkomligt. Det mesta som Göran Gyllenör utförde har dock positivt bevarats i de allra flestas minne.
Spontan och ivrig till sin läggning var han, sparade inte på sig själv under åren i Norrfjärden. Jag minns gemenskapen, tillfredsställelsen, glädjen och framgångarna men också när han redovisade motgångarna, besvikelserna och konflikterna. Sammantaget kan dock konstateras att han hade en god relation till människorna i sin omgivning. Själv upplevde han sina församlingsbor som genuint ärliga och lågmälda i olika frågor och sade sig ha lärt mycket om livet genom samtal med dem.
Göran Gyllenör stack ut på olika sätt, var annorlunda och radikalt samhällsengagerad. Det kom inte minst till uttryck i skrift och tal. Inte minst när han ville utveckla församlingen mot nya mål. En synpunkt han ofta delgav var att det inte räckte med goda ledare. En framgångsrik församling bestod också av många goda medarbetare. Församlingsarbetet var för honom ett lagarbete, ett lagarbete där det var viktigt med individuellt skickliga spelare och bra tränare.
Under åren som kyrkoherde i Norrfjärden hann han åstadkomma en hel del. Dit hörde utan tvekan idén att ordna Vi kan-mässan för ortens hantverkare. Ett annat projekt var Nordkraft, en satsning som gick ut på att erbjuda arbetslösa meningsfull sysselsättning samtidigt som verksamhetens överskott gick till bistånd till tredje världen. Han var också med att samordna soppköksverksamhet i Kandalaksja, Ryssland. Gyllenör såg det som angeläget att få med församlingsborna i det praktiska arbetet och använde också annorlunda metoder när det gällde att rekrytera medarbetare.
När Lutherhjälpsaktiviteter anordnades auktionerade han bort sig själv som kock för festmiddagar, som en av många vägar för att få in pengar till hjälpverksamhet.
På honom skulle gott kunna användas en gammal sång, författad av en kvinnlig frälsningsarmékommendör: "Använd de tillfällen Herren dig giver, Tiden att verka förrinner så fort. Intet här finnes som evigt förbliver, Utom det kärleks verk du gjort."
Han talade sig också väl för en satsning på ett kyrkohistoriskt museum i Norrfjärden och hade också långt gångna planer, men det passade då inte sin tid.
Jag är förvissad om att Göran Gyllenör åstadkommit livgivande idéer för Norrfjärdens församling och att hans livsinsats kommer att minnas långt efter det hans stämma nu tystnat.
Skånepågen var till en början jordbruksarbetare och sedan resande affärsman. Under denna tid upplevde Gyllenör faktiskt ett besviket möte med Svenska kyrkan, vilket fick till resultat att han begärde utträde.En dag i 35-årsåldern förvandlades tillvaron. En inre röst sade till honom "Du skall bli" präst. Efter "kallelsen" blev han medlem igen, började studera teologi i Lund och prästvigdes 1985 för Luleå stift. Han hade då också hunnit vara djupt engagerad inom Stadsmissionen i Malmö.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!