När Ulf Åberg, klubbchef för Piteå golfklubb, låste upp restaurangen på lördagsförmiddagen, möttes han av förödelse. När han klev över tröskeln till restaurangen satte han foten i en mindre insjö. Golvet i restaurangen var täckt av flera centimeter vatten.
– Jag kom in i köket och hörde hur det skvalade. Jag förstod att det spolade någonstans men visste inte varifrån det kom. Men av allt vatten att döma så förstod jag ju att det läckte någonstans, säger Ulf Åberg.
Han skyndade sig att stänga av det inkommande vattnet och gick för att lokalisera läckan. Den visade sig sitta i ett grovt rör som går till en brandpost. Läckan sitter på den del av röret som ligger ovanpå innertaket på övervåningen. Varför röret sprungit läck är inte fastslaget men troligt är att det frusit sönder någon gång under fredagsnatten.
Läckan ledde till stort pådrag och arbetet med att begränsa skadan sattes genast igång.
– Jag skyndade mig att stänga av det inkommande vattnet för att få stopp på flödet. Sedan tog vi hit slamsugningen som fick suga upp allt vatten. Rörmokaren har också varit här och pluggat röret. Fläktar har satts upp för att påbörja upptorkningen och så fort det går ska allt rivas upp, torkas ännu mer och sedan återställas.
I restaurangen, som tömts på det mesta av möbler och inventarier, ligger fuktlukten tung. Heltäckningsmattan som ligger på golvet, både på den nedre och övre våningen, är genomsur. Några handdukar och ett hopkorvat lakan som lagts ut på golvet som ett vattenhinder, vittnar om vad som hänt. I innertaket på övervåningen har panelen släppt och hänger ner. Utanför restaurangen sitter en skylt att restaurangen är stängd på grund av vattenskada.
Hur mycket vatten som runnit ut är svårt att säga, men enligt Ulf Åberg, är det en ansenlig mängd. Röret till brandposten är grovt och det har säkerligen varit ganska högt tryck i röret.
Vad händer nu med restaurangen?
– Vi kommer att fixa skadan men det kommer att ta tid och tills dess att det är klart måste vi hålla stängt.
Hur länge blir det?
– Det är svårt att säga man jag tror nog att det kan bli två månader, kanske tre.
Ulf Åberg har de senaste dagarna fått motta en strid ström av telefonsamtal, många från lunchgäster som uttryckt att de nu inte har någonstans att äta.
– Det som hänt är riktigt tråkigt men det går ju att återställa och det kommer vi att göra, säger han.