Godishögtid

Runt om i landet auktioneras pepparkakshus ut. Högstvinnande bud går till välgörenhet.

Runt om i landet auktioneras pepparkakshus ut. Högstvinnande bud går till välgörenhet.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Piteå2009-12-19 06:00
På Hemnet i Kalmar ligger Hans och Gretas pepparkakshus på Lilla Bakgatan 1 ute för försäljning.
Tre små söta hus med stomme av bakverk, brungräddade fasader och utvändigt rikt dekorerade med (g)lasyr.
I går avslutades budgivningen och den nya ägaren bestämmer om köpeskillingen ska tillfalla SOS-barnbyar, Stadsmissionen eller Rädda Barnen.

Hemma har jag lyckats undvika
projekt-baka-pepparkakshus, även
om dottern fört det på tal några gånger. Pepparkakor däremot har vi bakat många kvällar.

När jag träffade Ulla-Karin Lundgren-Öhman på hennes nyöppnade företag Vedanta fick jag tips om en god dryck som jag modifierat lite. Ett bra alternativ till glögg gör man genom att köpa en liter bra äppeljuice (jag tog färskpressad), blanda i cirka två matskedar äppeljuice från koncentrat (för att få lite starkare smak). Koka upp med en halv matsked honung och en kanelstång eller två. Låt dra på spisen och värm upp igen innan servering. Inte lika sött som glögg, men juligt ändå.

Ett annat tips som faktiskt går hem hos barnen är att skiva mogna bananer och hiva in dem i frysen. Ta fram strax före glassen ska ätas och låt stå i rumstemperatur några minuter. Mixa
i hushållsberedare med lite kakao. Servera med hallon till.

Det här är sista gången vi ses innan 2010 tar vid.
God jul och gott nytt år på er, sötingar!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om