Som Piteå-Tidningen tidigare berättat satsar bland annat landstinget i Norrbotten på samtalsgrupper för familjer med överviktiga barn.
I Piteå har kommunfullmäktige och Folkhälsorådet antagit ett folkhälsoprogram som gäller mellan åren 2005 och 2010. Där slår man fast att barn och ungas hälsa samt fysisk aktivitet och kost är prioriterade områden.
Men när det gäller fritidsanläggningarna som kommunen ansvarar för verkar hälsotänket begränsa sig till själva aktiviteten. För i de anslutande kioskerna är utbudet till stor del sockerbaserat.
Något som går stick i stäv med det lokala folkhälsorådets rekommendationer att minska godismängden vid de kommunala fritidsanläggningarna.
Just nu revideras programmet.
- Visst har det hänt en del, men vi är fortfarande inte där vi borde vara, säger Helena Lindehag.
En stor förändring som rör ungas hälsa är sockeröversynen i högstadieskolornas uppehållsrum.
- Vi har jobbat tillsammans med skolsköterskor, elevråd och folktandvården och pratat om hälsosamma val. Det har bland annat resulterat i att man tagit bort läsken och att grundskolor med uppehållsrum i kommunen säljer fika enbart efter lunch på fredagar.
- Det måste finnas ett eget val, men som det är nu är sötsakerna fler och billigare än till exempel frukten.
Helena Lindehag tror på att jobba underifrån, att diskutera frågorna och skapa ett intresse istället för att sätta förbud.
- Statistiken över hur många barn som är överviktiga har planat ut, men fortfarande väger alldeles för många för mycket.
- En dag i veckan har vi gjort mackor och sålt, men det har alltid blivit kvar. Många vill ha Festis och en glass efter badet, säger badmästare Annelie Brännberg.
- Men vi får handla frukt flera gånger i veckan, så det säljer mycket av också.