Goda tider för företagen

NÄRINGSLIV. Läget är gynnsamt för exportindustrin, vi behöver inte importera för att producera och företagen tjänar pengar.- Men får vi inga nya investeringar kroknar det, var budskapet när Svenskt Näringsliv presenterade en rapport om råvaruindustrin på Nolia i går.

Piteå2006-08-09 00:00
Svenskt Näringslivs biträdande chefsekonom Per Juth jämförde dagens situation med ökad globalisering med hur det var i Sverige under 1880-talets mitt, då industrialiseringen kom och företagen började sälja utomlands.

Kina och Östeuropa är nya snabbt växande marknader och Sverige kan matcha det väl eftersom vi har branscher som svarar emot den efterfrågan som finns, sade Per Juth som också ser en styrka i att Sverige inte behöver importera för att producera.

- Men, får vi inte nya investeringar så kroknar det, sade Per Juth, som pekade på att för varje ny anställd inom industrin skapas det fyra nya jobb
inom andra sektorer.

Ny rapport

Birgitta Resvik som deltagit i att ta fram en ny rapport om råvaruindustrin i Sverige pekade att under perioden 1993-2005 har investeringarna ökat med 30 procent och det har inte varit någon dramatisk minskning av sysselsättningen.

2005 var överskottet i varuhandeln 141 miljarder och exporten stod för 49 procent av BNP, och företagen gör enligt Svenskt Näringsliv mycket goda vinster.

Höga drivmedelskostnader, energikostnader och signaler från EU om att röra exportstödet är dock orosmoln över näringslivet. Energi tar åtta procent av kostnaderna inom industrin och bland annat det diskuterades med en rad företrädare för politiska partier som deltog i en utfrågning.

Partifråga

En fråga var om partierna var beredda att sänka energiskatten? Mats Odell, kd, Anna-Grönlund Krantz, fp, och Christer Hammarberg, m, svarade obetingat ja på det.

KG Abrahamsson, s, svarade att "vi tillåter inte en utveckling som slår undan fötterna på industrin".

Åke Sandström, c, och Lennart Gustafsson, v, ville hellre prata omställning av energisystem i stället för sänkta energiskatter.

Ingegerd Saarinen, mp, var den enda som svarade kategoriskt nej:

- Vi vill hellre sänka skatten på arbete, inte sänkt skatt på energi.

Förslaget om kilometerskatt för tunga fordon togs också upp, ett förslag som Mats Odell betraktar som "ett skott i foten på den svenska åkerinäringen".

På en punkt fick företagen i Nolias konferenslokal lugnande besked. Samtliga partier är ense om att det ska vara kvar.

- Det pågår ingen diskussion om att ändra transportstödet för ut-transporter. Däremot har EU lagt sig i frågan och ska utreda om transportstödet för in-transporter till företagen ska vara kvar, sade KG Abrahamsson i den delen av diskussionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om