Goda matvanor viktig fråga i skolan

MATVANOR. Det är ofta inte tidsbrist som gör att tonåringen åker iväg till skolan utan frukost i magen - det är sömnbrist.

Piteå2006-05-13 00:00
Dygnsrytmen har en stor avgörande betydelse för våra matvanor, inte minst barnens. Kostexperterna Gabriella Karlsson och Magdalena Andersson från Västerbotten gav skolsköterskor från hela Norrbotten inblickar i goda och dåliga matvanor i onsdags. Skolsköterskorna hade samlats i Piteå för sina årliga gemensamma studiedagar.

Tio timmar

- Det finns morgonälskare och kvällsugglor, säger Gabriella Karlsson som jobbar med kostinformation i företaget Smakrådet. Vilken kategori man tillhör brukar förändras med åldern. Barn är morgonpigga men får ofta andra vanor i tonåren. Sömnbehovet är också starkt ärftligt.

Egentligen behöver man tio timmars sömn per natt så länge som upp till 20-årsåldern, berättar Karlsson. En tonåring som bara sover sex timmar påverkas självklart av det.

- Under natten skapas förutsättningarna för dagen. Man växer, bearbetar upplevelser och vilar.

Sover man inte tillräckligt på natten är suget efter frukost inte så stort när man pressar sig upp på morgonen.

Bra läge lära ut

- Då kompenserar man kanske med något sött på förmiddagen och sedan är man inte hungrig till lunch heller. Det blir svårt att komma ikapp. Grunden till dagens matvanor läggs vid frukosten, säger Gabriella Karlsson.

- Skolan har världens bästa läge att lära barn vad som är bra matvanor, säger Magdalena Andersson som är hälsoutvecklare för barn och ungdomar i Västerbottens landsting.

En stor del av länets skolsköterskor var samlade i Piteå. På två dagar hann de förutom matvanor bland annat prata om
diabetes bland barn och få information om ett hälsoprojekt vid Porsnässkolan i Norrfjärden. Röda Korset berättade om ett projekt för synskadade barn.

Skolsköterskorna jobbar i en slimmad verksamhet, där tiden på varje skola ofta är begränsad.

- Dessutom är det på gång mer neddragningar inom elevhälsan, berättar Karin Wiklund, skolsköterska i Sjulnäs, Lillpite och Svensbyn och kontaktombud för skolsköterskornas riksförening.

- Våra förutbestämda ålägganden tar mycket tid. Utrymmet för preventiva insatser får inte så mycket plats som skulle behövas.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om