–Orderboken är fylld ända fram till i början av september, säger Sören Ölund, som hade ett sämre läge under vårvintern.
–Förfrågningarna minskade drastiskt och vi tvingades säga upp fyra–sex personer, men de har vi återanställt nu, säger han.
– Min känsla är att det kommer att öka mer efter semestern. Det vi inte fick in under mars–april kommer nu, säger Sören Ölund, som berättar att Fermeco har lyckats landa större projekt som ventilationshus på Volvo i Umeå, underjordsarbete för LKAB och uppdraget vid Pontushallen är i slutklämmen där företaget levererat takskolar, balkar och pelare.
Flyttar Umeåföretag
Sören Ölund arbetar också med att lägga ned Umeåföretaget Smidesproffen som köptes för fyra år sedan. 19 juli flyttas bolaget till Fermeco i Piteå. De 20 anställda i Umeå följer inte med. Smidesproffsens uppdrag kommer enligt Ölund att hänga med till Piteå och det gör att det kan bli nyanställningar på sikt. 2011/2012 omsatte Fermeco 69 miljoner kronor med 479 000 kronor i slutresultat.
Även på Pimab i Öjebyn beskriver vd Jens Olsson orderingången som bra.
–Vi har bra med jobb, marknaden har dämpats lite vad gäller nytillverkning, men vi sysslar bland annat med skärande bearbetning och det går bra.
Jens Olsson bekriver dock likt Sören Ölund konkurrensen som stentuff med hård prispress. Hans två bolag, Pimab och Piteå rep och svets industrigummi AB, omsätter cirka 20 miljoner kronor med 20 anställda.
Jobben räcker till
På Öbergs mekaniska arbetar man mycket mot basindustrin och vd Peter Öberg säger att ”jobben räcker till, men det är lite sämre än vad det brukar vara”.
Ulf Isaksson vid Härdteknik i Öjebyn säger att just nu är det gasen i botten och det kommer att hålla i sig till september. I dagarna har Härdteknik stärkt bolaget genom köp av Nordkrom i Luleå med tre anställda. Den verksamheten flyttar till Piteå i september.
Peter Andersén vid Andersén mekaniska ger också en rätt optimistisk bild.
–Vi är inte supernöjda men det är inte nattsvart. Vi sysslar ju med tung maskinbearbetning för bland annat gruvnäringen. Vi har börjat inrikta oss mycket mot offshore och där ser framförallt Nordnorge intressant ut, säger Peter Andersén, som berättar att just nu arbetar han med att sy ihop ett projekt som handlar om att bilda ett nätverk/kluster, mellan mekaniska företag i Sverige, Norge och Finland.
–Det är ett stort projekt som syftar till att fläta ihop företagen på ett nytt sätt.
Ivabs vd Sune Westerberg uppger att beläggningen är god i verkstaden. Företaget är bland annat involverats i en installation i en gruva i Garpenberg.
–Vi har bra med förfrågningar och läget gör att vi nyanställt två personer i sommar, säger han.