Den 10 maj och 14 juni genomförde Arbetsmiljöverket inspektioner vid Piteå kommuns Individ- och familjeomsorg. De omfattade områdena är Försörjningsstöd samt Barn och familj.
Med vid inspektionerna var bland annat socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson, socialchef Lotta Filipsson och flera av socialsekreterarna.
Resultatet av besöken blev en svidande reprimand. Inspektionen vid enheten Försörjningsstöd visade att "det finns brister i de organisatoriska och sociala förhållandena för socialsekreterarna," skriver Arbetsmiljöverket, som konstaterar att gruppen "har hög arbetsbelastning som gör att de anställda har svårt att hinna med dokumentation av ärenden".
Arbetsmiljöverket sätter också fingret på de samarbetsproblem som finns mellan chefer och socialsekreterarna vid Försörjningstöd. Här skriver verkets inspektörer:
"Vid inspektionen konstaterades även att det finns samarbetsproblem och enligt vår bedömning obearbetade konflikter mellan chefer och socialsekreterare. Denna situation har medfört negativ inverkan på kommunikation, stöd och ledning, samt förtroende och det sociala klimatet mellan chefer och personer i socialsekreterargruppen".
Efter inspektionen av enheten Barn och familj, konstaterar Arbetsmiljöverket att även den gruppen socialsekreterare har hög arbetsbelastning, men här ger verket enhetens sätt att arbeta positiv kritik, eftersom enhetscheferna behåller de ärenden som inte kan fördelas till de redan hårt belastade socialsekreterarna.
"Genom det bidrar enhetscheferna till arbetsmiljön genom att de ger stöd i arbetet där de försöker skapa balans mellan arbetskrav och resurser".
Verkets inspektörer pekar på att det finns ett fungerande ledningstöd och även kollegialt stöd vid Barn- och familjeenheten. Mot bakgrund av det ställer inte Arbetsmiljöverket några krav på förbättringar vid den enheten.
Avdelningen Försörjningstöd får dock flera krav på åtgärder, som att undersöka vilka bakomliggande organisatoriska och sociala brister som givit upphov till att situationen är som den är. Enheten ska också undersöka om arbetsbelastningen kan leda till ohälsa. Dessutom ska enheten utreda hur stödet och ledningen i arbetet fungerar, samt utreda bakomliggande orsaker till konflikterna och samarbetsproblemen. Verket kräver också att enhetschefernas situation utreds.
Individ- och familjeomsorgen har tid fram till den 15 oktober att ge svar på hur den ska komma tillrätta med problemen.
0911-645 00