Kräver tak på sjukhusets cykelförråd

Inget tak när det snöar är inte så bra. På Piteå sjukhus är det den lösningen som gäller för de anställdas cykelförråd. Nu har sjuksköterskan Susanne Öberg tröttnat.

Sjuksköterskan Susanne Öberg kräver att personalens cykelförråd på Piteå sjukhus ska förses med tak. Kanske blir det verklighet, men inte före sommaren.

Sjuksköterskan Susanne Öberg kräver att personalens cykelförråd på Piteå sjukhus ska förses med tak. Kanske blir det verklighet, men inte före sommaren.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2022-02-14 20:00

För ett drygt år sedan hade sjukhuset stora problem med cykelstölder. För att minska riskerna byggdes ett låsbart cykelförråd vid akutmottagningen. Eller egentligen byggdes två cykelförråd ihop till ett, men något tak kom aldrig på plats.

– Redan när förråden byggdes ihop ville byggfirman fixa tak, men så blev det inte, säger Susanne Öberg, som cyklat till och från jobbet på Piteå sjukhus i åratal.

I december i fjol fick hon nog av snö i cykelförrådets mitt och att dörren krånglade. Från den andra december och fram till den sjätte december kom hon inte åt sin cykel eftersom dörren isat igen och inte gick att öppna. 

– Jag skrev ett mejl till Region Fastigheter och krävde att järndörren åtgärdades och att ett tak byggs. Dörren fixades, men taket väntar vi fortfarande på, säger Susanne Öberg.

Därefter har hon varit i återkommande mejlväxling med Eva Forsberg, samordnare för yttre miljö på Region Fastigheter. I fredags skrev Susanne Öberg ytterligare ett mejl med frågan "Hur går det med ärendet vad gäller plåttak på cykelförrådet".

– Jag tänker inte ge mig, men jag är oerhört trött på bortförklaringar och att ingenting händer. Det börjar mer och mer likna en parodi, säger Öberg.

I svaret hon fick i fredags skriver Eva Forsberg att det inte kommer att byggas något tak den närmaste tiden. Orsaken till detta är att det krävs bygglov för taket och att ett kostnadsförslag ska tas fram.

– Taket borde ju ha byggts direkt, men nu har det blivit så här och kostnaden för ett litet tak kan inte vara så stor. Nu måste något hända, säger Susanne Öberg.

Eva Forsberg säger att hon förstår behovet av ett tak, men vet inte varför cykelförrådet blev taklöst när det byggdes hösten 2020.

– Förrådet skottas ju kontinuerligt, men det som händer nu är att ett bygglov ska sökas. Dessutom måste vi få in ett kostnadsförslag.

När kan taket vara på plats?

– Inte i vinter, men kanske till våren eller sommaren. Vi har många önskemål om byggnationer och det är inte bara att bygga. Det är många beslut som ska tas, säger Eva Forsberg.

Inte heller Mattias Tjärnström, fastighetsförvaltare på bland annat Piteå sjukhus, kan säga något säkert om tidsaspekten.

– Det tar några veckor, men det är ju bra om personalen cyklar. Dessutom är det ont om p-platser för bilar, säger Mattias Tjärnström.

Karta: Piteå Sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!