Glöm inte att släcka ljusen

Levande ljus är den största brandrisken vintertid, glöm därför inte att släcka ljusen du tänt. Så här i vintermörkret och inför jul påminner räddningstjänsten Piteborna om brandsäkerhet.

Alla bör ha en pulversläckare, minst sex kilo, nära till hands och gärna i närheten av ytterdörren.
"Pulvret är väldigt effektivt och det blir som ett stort dammoln som släcker eller dämpar", säger Krister Östrén.

Alla bör ha en pulversläckare, minst sex kilo, nära till hands och gärna i närheten av ytterdörren. "Pulvret är väldigt effektivt och det blir som ett stort dammoln som släcker eller dämpar", säger Krister Östrén.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-12-01 14:38

I december och januari ökar statistiken över tillbud orsakade av levande ljus. Tänd gärna ett ljus, men kom ihåg att släcka det och lämna inga ljus obevakade.

– Det är väldigt viktigt att ha koll på ljusen. En regel som vi försöker få folk att anamma är att den som tänder ljuset också har ansvar för att det släcks. Sedan är det viktigt att placera dem på rätt sätt så det inte börjar att brinna, säger Krister Östrén, ställföreträdande räddningschef Räddningstjänsten Piteå.

Placera ljusen i obrännbara ljusstakar, använd ingen mossa, ställ inga levande ljus intill gardiner eller annat som kan ta eld och klumpa inte ihop flera värmeljus på en bricka.

– Värmeljusen påverkar varandra och det blir väldigt varmt. Ha minst en knytnäves avstånd mellan ljusen, råder han.

Förskonade

Räddningstjänsten i Piteå har varit förskonade från den typen av tillbud jämfört med övriga Sverige.

– Men även vi åker på några ljusrelaterade tillbud under de här månaderna och vi vet med säkerhet att det inträffar många tillbud som vi inte får reda på. När det börjar brinna i servetterna som ligger på köksbordet och som de lyckas släcka själv ringer de ju inte till oss, säger Krister Östrén.

På måndagen inföll Brandvarnarens dag och räddningstjänsten påminde Piteborna om att kontrollera sin brandvarnare.

Kontrollera

– Att kolla brandvarnaren en gång i månaden är vår rekommendation. Det är en myt att du ska elda under brandvarnaren för att testa den. Att trycka på knappen är tillräckligt. Hörs en larmsignal fungerar den och om den inte larmar måste man byta batteri eller hela brandvarnaren, säger Krister Östrén.

En brand utvecklas snabbt och kan få förödande konsekvenser.

– På 7-8 minuter kan en hel villa brinna för fullt och på 5–6 minuter kan ett rum vara helt övertänt. Där kommer brandvarnaren in som den räddande ängeln. Det är en billig livförsäkring.

Minst en

Helst ska det sitta en brandvarnare i varje rum och minst en på varje våningsplan. En brandvarnare täcker 60 kvadratmeter och är våningen större än så rekommenderas fler. Brandvarnaren bör placeras nära köket, där det är vanligt att bränder startar, dock inte i köket då risken för oönskade larm ökar. Likaså gäller för badrummet.

Rekommendationen för brandskydd i bostad är först och främst brandvarnare, följt av pulversläckare, minst sex kilo, samt en brandfilt.

– Sätt gärna upp en påminnelse på ytterdörren också om att släcka ljusen, råder Krister Östrén.

En film som visar ett brandförlopp:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om