Glödande verksamhet på baksidan av mässan
Mjölet yr i luften på baksidan av Noliaområdet där firma Souvas Catering och ett dussin sommarjobbare bakar brödkakor så det formligen glöder om kavlarna.
För sjunder året i rad parkerar Tommy Olsson, 53, Arvidsjaur, sina samiskinfluerade glödkakor på Noliamässan.
Foto: Emma Bergstrand
I sjutton år har Tommy Olsson från Arvidsjaur engagerat sig i produktion och försäljning av den kulturtyngda glödkakan av samisk börd.
Sju år har verksamheten funnits med på Nolia.
- Tack vare det svala vädret ser detta ut att bli en kanonvecka för oss, säger Olsson.
Ingen tid att dega, med andra ord.
Två bakvagnar
Vanligtvis är det Tommy och sambon Lena Wiking som driver Souvas Catering med säte i Arvidsjaur.
Men inför marknader och mässor gäller det att bulla upp med temporär arbetskraft i de två portabla bakvagnarna.
- Gångna helgen har vi haft sjutton extraknäckande ungdomar som kavlat och gräddat glödkakor oavbrutet från klockan sex på morgonen till stängningsdags.
- Nu under veckan handlar det om cirka dussinet fullt varje dag, säger Tommy Olsson.
Utflyttade
Tidigare år har glödkakeproduktionen hållit till inomhus på Nolia i en av utställningshallarna.
Men sedan ifjol, då mjöldamm spred error i en montergrannes dator, har Arvidsjaurfirman fått förlägga själva produktionen direkt utanför hallen - på baksidan - med bibehållen glödhet försäljning inne i hallen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!