Världshälsoorganisationen WHO klassar smittspridningen av apkoppor som ett internationellt nödläge efter att 16 000 fall rapporterats från 75 länder. Nu beställer Region Norrbotten vaccin mot sjukdomen.
– I Sverige är spridningen koncentrerad till storstadsområdena, men det finns såklart risk att det kommer fall även upp till oss. Det gäller att tänka sig för och om man känner till att man är mottaglig för apkoppor bör man minska sitt riskbeteende, säger Anders Nystedt och fortsätter:
– Vi beställer nu vaccin som man kan ge till dem som blivit exponerad mot apkoppor. Om man har haft en sådan exponering kan man ringa till Regionen så får man vaccin. Vaccin ska beställas här i veckan.
Apkoppor leder sällan till allvarlig sjukdom men trots detta har ett antal dödsfall rapporterats i samband med det globala utbrottet.
– Det är några dödsfall konstaterade men sjukdomen är generellt inte speciellt dödlig. Man blir däremot svårt sjuk och det gör riktigt ont. Apkoppor är en kusin till de gamla smittkopporna, en sjukdom vi utrotat, säger Anders Nystedt.
Bland de fall som rapporterats uppges cirka 98 procent bestå av män som haft sex med män. Anders Nystedt säger dock att den sexuella kontakten inte är nödvändig för att bli smittad och att spridningen av apkoppor generellt inte är begränsad till homosexuella män.
– Apkoppor smittar genom fysisk kontakt rent generellt. Den kan mycket väl smitta i kontakt mellan man och kvinna eller kvinna och kvinna. Det nuvarande utbrottet har däremot fått fäste främst bland män som har sexuell kontakt med andra män.
Sjukdomen smittar genom hudkontakt. Anders Nystedt varnar för att det finns ett smittofönster innan utslagen brutit ut där en person kan smitta utan att veta om att denne är sjuk.
– Det finns ett fönster på några dagar innan man fått kopporna då man kan smitta andra utan att själv veta om det. Får man reda på att man blivit exponerad bör man hålla sig undan fysisk närkontakt i ungefär tre veckor.
Apkoppor är klassad som en samhällsfarlig sjukdom och smittspårning utförs därför vid smitta. Anders Nystedt tror däremot inte att apkoppor kommer att leda till utbredd sjukdom hos befolkningen.
– Jag tror att risken för ett stort utbrott är begränsad. Det är svårare för den här typen av infektioner att spridas jämfört med en sjukdom som covid-19 som inte syns. Man bör däremot ändå vara försiktig.