Glesbygdsbutikerna knäcks

Glesbygdsbutikens saga kan vara all. Kunderna sviker och våren 2010 kom ytterligare ett tungt slag när Willys slog upp sina portar. Nu lever många småbutiker på konstgjord andning för att få verksamheten att gå ihop.

Sandra Nilsson jobbar inom hemtjänsten och gör många av inköpen till sina vårdtagare hos Handlarn. Skulle butiken stänga skulle hon få åka långt för närmaste affär.

Sandra Nilsson jobbar inom hemtjänsten och gör många av inköpen till sina vårdtagare hos Handlarn. Skulle butiken stänga skulle hon få åka långt för närmaste affär.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2011-12-08 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Bosse Larsson jobbar som landsbygdsmentor på uppdrag av länsstyrelsen. Han jobbar bland annat med rådgivning och konsulthjälp åt butiker i glesbygd. Han har kontakt med ett 30-tal butiksägare runt om i länet varav några återfinns i Piteå kommun.

- Jag har täta kontakter med flera av butiksägarna och för de minsta butikerna går det riktigt tungt och 2010 och 2011 har varit jobbiga år. Tyvärr så tror jag det är så att vissa av dem inte kommer att kunna ha öppet så länge till, säger Bosse Larsson.

Komplettera verksamheten
Några av butiksägarna i Piteå som han har haft kontakt med det senaste året säger att öppningen av Willys kan ha varit sista spiken i kistan.

- Min uppfattning är att småbutikerna hyfsat klarade öppningen av Coop och Ica Kvantum men när också Willys kom blev det för mycket.

Han berättar att man på olika sätt försöker komplettera sin butiksverksamhet för att få in mer pengar men att det är svårt.

Köptroheten sviktar
- Många butiker blir ombud för till exempel systembolaget, svenska spel och apoteket. Men den verksamheten börjar bli urvattnad. Vissa butiker får även bidrag från kommunen för att tillhandahålla biblioteksböcker eller fungera som turistinformation med det ger för lite pengar.

Bosse Larsson har svårt att se att utvecklingen ska kunna vända.

- A och O för att en glesbygdsbutik ska kunna gå runt är köptroheten och den sviktar allt mer. Folk som bor i byarna handlar i stan i samband med att de jobbar där eller skjutsar till någon aktivitet.

För gemene man är det plånboken som styr och en glesbygdsbutik kan aldrig mäta sig prismässigt med en stormarknad.

Han säger att när han ser över småbutikernas ekonomi ser han exempel på hur en småbutiksägare får betala mer i inköp för en låda varor än en kund får betala i en stormarknad för en liknande låda.

Att många glesbygdsbutiker kommer att få stänga igen de närmsta åren tror Bosse Larsson är oundvikligt. Han ser dock en klar förlorare om så blir fallet.

- Det kommer att bli riktigt besvärligt för äldre människor som bor i byarna och som inte har bil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om