I en rapport från Synskadades riksförbund om väntetider inom ögonvården får Norrbotten bottenbetyg. Orsaken är bristen på ögonläkare då regionen tappat flera och haft svårt att rekrytera nya.
– I Piteå finns det bara läkare på måndagar, men inte för glaukompatienter, vi tvingas fortfarande att åka till Sunderbyn, berättar Ann-Lis Forsberg, ledamot i Glaukomföreningen Norrbotten.
Men att åka till Sunderbyn är inte det stora problemet, menar föreningen. Det allvarliga är att kontrollerna inte fungerar som de ska, att folk inte kallas i tid.
– Kontroller görs av ögonsjuksköterskorna på ögonmottagningen men sedan läggs de på hög i väntan på att en läkare ska bedöma dem. Risken med att vänta för länge är att synen kan bli kraftigt försämrad och till och med försvinna helt.
Anna-Lisa Karlsson, även hon medlem i föreningen, gjorde en synfältsundersökning i våras och fick då beskedet att ena ögat var "obestämbart". Sedan dess har hon inte hört något från vården vilket förstås skapat oro.
Glaukom är en smygande sjukdom och upptäcks ofta först när synfältet redan är påverkat, sjukdomen kan inte botas men synförsämringen kan fördröjas. Glaukom kräver en livslång behandling och all behandling, såsom läkemedel, laserbehandling eller operation, går ut på att sänka ögontrycket. För högt tryck i ögat gör att synen försämras och det är därför viktigt att gå på regelbundna kontroller, antingen inom vården eller hos optiker.
– I juni besökte jag en optiker för att mäta ögontrycket och fick direkt en remiss till ögonsjukvården men jag har inte hört något mer om det heller, säger Anna-Lisa Karlsson.
Ann-Lis Forsberg konstaterar att alla glaukompatienter ska ha en vårdplan med regelbundna kontroller men att detta inte fungerar. Läkarbristen är ett stort problem som ger långa väntetider och köerna har blivit än längre i år på grund av coronaviruset.
– Men regionen skulle kunna lösa mycket av situationen genom att samarbeta med de två privata ögonkliniker som finns i länet, en här i Piteå och en i Luleå. Tillsammans skulle de kunna hjälpas åt för att beta av köerna, menar Ann-Lis Forsberg som också efterlyser den glaukomskola som tidigare fanns inom ögonsjukvården.
– Den gav väldigt värdefull information, inte minst till dem som nyligen fått diagnosen.