Redan 2019 påtalade mannen att hans syn försämrats, men först två år senare fick han diagnosen glaukom (grön starr). I en Ivo-anmälan skrev mannen "Om mitt ökade tryck i ögat uppmärksammats i tid och behandlats så hade jag haft synen kvar". Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) kritiserade därför ögonmottagningen vid Piteå sjukhus för att diagnos och behandling dröjde.
I sitt yttrande till Ivo förklarade Gunilla Nordlander, verksamhetschef för länets ögonsjukvård, att verksamheten vidtagit åtgärder och ändrat rutinerna så att ögontryck mäts vid varje läkarbesök.
Ann-Lis Forsberg från Piteå och styrelseledamot i länets Glaukomförening var kritisk till problemen inom länets ögonsjukvård redan för två år sedanl. Någon förbättring har hon inte sett.
– Nej, det är fortfarande för få specialister och därmed långa väntetider. Norrbotten ligger näst sist i landet när det gäller tillgängligheten för glaukompatienter. Man ska heller inte behöva vänta i ett år för att få hjälp om man har grå starr.
Bara i Sunderbyn skulle det behövas minst tio specialister. Nu är det sex stycken, varav fem jobbar heltid.
– Det måste finnas en anledning till att så många specialister har lämnat Regionen. Jag tycker att verksamhetschefen Gunilla Nordlander försöker påskina att det är bättre än vad det faktiskt är, säger Ann-Lis Forsberg.
Hur skulle man kunna lösa bemanningen?
– I grunden handlar det om att knyta till sig specialister, men för att få avlastning och en chans att beta av köerna så bör regionen samarbeta med de privata klinikerna i Luleå och Piteå. Istället skickar de patienter till sjukhus i andra län, säger Forsberg.
Anna-Karin Stridsman jobbade tidigare åt Regionen, men driver sedan några år egen klinik i Piteå.
– Som det är nu har Regionen inte ens en fast läkare på ögonmottagningen i Piteå. Regionen verkar inte vilja ha något avtal med mig eller kliniken i Luleå. Jag vet inte om det är en politisk fråga, men i en del andra regioner finns det samarbeten, säger Stridsman.
Det innebär att patienter som inte orkar vänta på Regionens vård måste betala flera tusen för att få hjälp på en privat klinik.
– Jag hör patienter berätta att det är svårt att ens komma fram under telefontiden och sedan är det långa väntetider som gäller för många, säger Anna-Karin Stridsman.