Boströms optik ägs sedan 2005 av Magnus Boström, son till Ulla-Britt och Gunnar Boström, som drev rörelsen från 1971.
Han är fjärde generationen som fortsätter att vårda det synliga företaget vid Uddmansgatan. Magnus Boström utbildade sig till optiker i England 1995. Han och hustrun Erika vågar satsa vidare. I dag leder de Piteås äldsta privata företag, dessutom ett av Sveriges äldsta optikerföretag.
– Vi har investerat en miljon kronor för att ge butiken en tydligare Synsamprofil. Vi har finansierat det helt själva. Vi vill rusta för framtiden, säger Erika Boström, som uppger att företaget har satsat mycket på digital teknik för utprovning av glasögon.
Något som ligger långt i från det farfarsfar Hjalmar använde för 115 år sedan.
Hjalmar Boström kom från Stockholm. Efter utbildning till optiker fick han anställning hos urfirman Engström där han fick ägna sig åt ett kungligt uppdrag att sköta om klockorna vid Stockholms slott. Han såg en växande marknad i Norrland, och efter en sejour i Luleå flyttade han till Piteå. Som 32-åring startade han optik- och urmakeriet 1902. Från början bedrevs verksamheten nära Byxtorget. Sedan 1941 är butiken i den nuvarande lokalen vid Uddmansgatan. Då tog Hjalmars son Nils över verksamheten som sedan överfördes till Magnus Boströms föräldrar. 1998 valde Boströms att separera verksamheterna klockor och optik. Klockorna flyttades till den då befintliga guldbutiken. I dag är Boströms ett renodlat optikerföretag. 1980 gick företaget som franchisetagare med i kedjan Synsam.
Det finns fem optikerföretag i Piteå. Boströms får konkurrera med ett par lågprisinriktade kedjor.
– Så ser konkurrensen ut i hela Sverige, säger Magnus Boström.
Han förklarar att företaget har klarat den tuffa marknadssituationen bland annat genom att vara ensam om konceptet att du kan hyra glasögon och få dem utbytta varje år.
Optikern säger att allt fler människor i Sverige drabbas av närsynthet. Många väljer att växla mellan linser och glasögon, och numera finns sinnrik teknik för att prova ut bågar.
PT testar det som kallas för "stylelab" där kunden kan bläddra på skärmen och hitta de bågar som passar ansiktet. Erika Boström pekar på modet att nu ska glasögonen vara runda, gärna färgade och 50-talets "cateyebågar" är i ropet.