Gläntans badvatten inte tipptopp

Sex av kommunens 23 badplatser har fått anmärkningar på badvattnet av Havs- och vattenmyndigheten. Ett av dessa är Gläntan som räknas som EU-bad.

Ulf Isaksson, miljöinspektör, tycker inte att Havs- och vattenmyndighetens mätsystem är det bästa. (arkivbild)

Ulf Isaksson, miljöinspektör, tycker inte att Havs- och vattenmyndighetens mätsystem är det bästa. (arkivbild)

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2019-05-20 20:45

Grönt ljus för dopp inför badsäsongen. Så lyder rubriken på en rapport från Havs- och vattenmyndigheten som kartlagt vattenkvaliteten vid kommunens badplatser. Vattnet är tjänligt överallt, men vid sex av 23 badplatser finns anmärkningar.

I maj 2018 skickade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ut ett pressmeddelande om att badvattnet på Nordens riviera innehöll E-kolibakterier och intestinala enterokocker. Myndigheten avrådde från bad vid Pite havsbad. Ulf Isaksson, miljöinspektör vid Piteå kommun, kunde inget annat göra än att följa rekommendationerna. Han fann dock myndighetens sätt att beräkna kvaliteten som märkligt eftersom resultatet var baserat på de senasteårens provresultat.

Christoffer Lundström, vd för Pite havsbad, blev bestört när han nåddes av beskedet.

– Av 15 vattenprover under de senaste fyra åren har bara ett varit otjänligt och det var en kort tid i fjol höstas. Jag tycker det är befängt att avråda från bad då vi har bra vatten, sade han till PT den 15 maj 2018.

Det hela ledde till en intensiv dialog mellan kommunen och HaV. Kommunen tyckte att HaV:s bestämmelser kring mätningarna var snåriga. Enligt Havs- och vattenmyndigheten var det kommuen som bar skulden för att badvattnet blev klassat som otjänligt. Det handlade om ett ersättningsprov som inte skickats in.

Det hela slutade med att myndigheten ändrade sin klassificering av badvattnet på Pite havsbad. Vattnet fick då stämpeln godkänd kvalité.

Nu har alltså HaV kommit med en rapport inför årets badsäsong. Vattnet vid Gläntan, som är en av kommunens två EU-bad, har fått en anmärkning som består av förhöjda värden av E-kolibakterier och enterokocker från en mätning i augusti 2018.

Ulf Isaksson förklarar att täta kontroller kommer att göras på både Pite havsbad och Gläntan kommande badsäsong.

– Vi gör en försäsongsmätning den 8 juli, efter det mäter vi sju gånger till, fram till 12 augusti, säger han.

Ulf Isaksson tycker fortfarande att HaV:s mätsystem är krångligt och att det inte ger en aktuell bild av vattenkvaliteten.

– Det här är det system vi har och vi måste leva med det. Kvaliteten i rapporten grundar sig på fjolårets siffror och genom det får man ju ingen aktuell bild av bakterieförekomst. Vi kan i alla fall konstatera att vi har bra badvatten i kommunen, vi kommer att göra tätare kontroller på EU-baden och vi har koll på läget.

FAKTA

EU-bad är en kvalitetsstämpel för badplatser.

Inom EU ska större offentliga badplatser registreras som EU-bad. På dessa badplatser kontrolleras badvattnet regelbundet enligt vissa regler. Skyltar som visar kvaliteten på badvattnet ska finnas på alla EU-bad.

I Sverige ska de badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad. Kommuner kan även frivilligt registrera och kontrollera övriga bad enligt reglerna.

Skyltar visar på vattenkvaliteten

Alla EU-bad ska ha tydliga skyltar som visar vilken kvalitet badvattnet har. Dels görs en klassning i fyra nivåer utifrån tidigare säsongers provtagningsresultat: Utmärkt, bra, tillfredsställande, dålig

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!