Lindbäcksstadion sparar snö för rekordtidig premiär

Skidsäsongen på Lindbäcksstadion ska börja redan i november. 12 000 kubikmeter snö ska täckas av ett 40-tal dukar och sparas till höstsäsongen. "Blir det lyckat är det fantastiskt", säger David Gunnarstedt, driftledare för Lindbäcksstadion på Piteå kommun.

David Gunnarstedt, driftledare för Lindbäcksstadion på Piteå kommun, hoppas att spara snö-projektet ska bli lyckat. "Vi vill komma igång med skidsäsongen till höstlovet", säger han.

David Gunnarstedt, driftledare för Lindbäcksstadion på Piteå kommun, hoppas att spara snö-projektet ska bli lyckat. "Vi vill komma igång med skidsäsongen till höstlovet", säger han.

Foto: Anders Thelin

Piteå2024-04-04 06:00

Febril verksamhet pågår på och omkring den stora snöhögen på Lindbäcksstadion. För att tidigarelägga höstens skidpremiär ska man spara tusentals kubikmeter av årets snö genom att täcka den med dukar av majsstärkelse som ska minska smältningen i sommar.

undefined
David Gunnarstedt, driftledare för Lindbäcksstadion på Piteå kommun, täcker snöhögen med majsdukar tillsammans med engagerade medlemmar i skidalliansen.

Arbetet leds av David Gunnarstedt, driftledare för Lindbäcksstadion, och ett tiotal ideella medlemmar i skidalliansen är på plats för att delta i projektet.

– Vi har köpt in 42 dukar som är 3,5 gånger 25 meter. Då har vi någon duk i reserv, vi beräknar att det ska behövas 38, säger Gunnarstedt.

undefined
Dukarna är 3,5 gånger 25 meter stora och kostade 400 000 kronor att köpa in.

Dukarna rullas ut på snöhögen och man använder en liten industrisymaskin för att sy ihop skarvarna.  

– Det är lite tidskrävande, men vi är många som hjälps åt. Det är första gången vi gör det här med dukarna och till hösten får vi se hur mycket som tinat bort och hur mycket som finns kvar, säger driftledaren.

Man räknar med ett svinn på omkring 50 procent, men hoppas att det som återstår ska räcka för en tidig skidpremiär.

– Förhoppningsvis är nog mycket kvar. Planen är att kunna öppna 1,5 km längdspår och barnbacken till höstlovet vecka 44. Tanken är att den sparade snön ska knytas ihop med stadionslingan på 600 meter. Folk blir snabbt less på att åka runt, runt i stadion, säger David Gunnarstedt.

undefined
Med hjälp av en liten industrisymaskin skarvar man ihop dukarna för att få ett heltäckande skydd för snöhögen.

Spara snö-projektet är en stor satsning. Bara dukarna kostar 400 000 kronor att köpa in.

– De ska ha en livslängd på minst sju år om man tar hand om dem. Slår man ut det så kommer det att kosta lite under 100 000 per kronor år att komma igång med skidsäsongen tidigt, säger Gunnarstedt.

undefined
Dukarna rullas ut och sys ihop. Längst ned har man trästockar för att hålla dukarna på plats under sommarhalvåret.

Det finns redan planer på att gå vidare med spara snö-projektet.

– Funkar det här bra finns tankar på att göra fler högar på strategiskt bra ställen. Det här är första året så förhoppningsvis blir det så bra som vi tänkt, säger David Gunnarstedt.

undefined
Sammanlagt är det 12 000 kubikmeter snö som ska täckas med dukar.

Om snön räcker vill man lägga ut ett halvmetertjockt lager för att klara alla väderförhållanden.

– Det kan ju vara regn och plus 10 grader i en vecka och då vill vi ha en tjock bas som ska tåla lite varmare väder utan att man ska gå ned på marken på en gång. Syftet är att få igång anläggningen och säkerställa en öppning till höstlovet. Blir det lyckat är det fantastiskt, säger David Gunnarstedt.

undefined
Dukar av majsstärkelse är ett miljövänligt sätt att skydda snön från att smälta i solskenet.
undefined
Många hjälptes åt att lägga ut dukarna på snöhögen.
undefined
David Gunnarstedt, driftledare för Lindbäcksstadion på Piteå kommun.
undefined
Majsdukarna är tunga och otympliga att jobba med.
undefined
David Gunnarstedt, driftledare för Lindbäcksstadion på Piteå kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!