Gifter befaras i marken på Pitholmshöjden

Det planeras för cirka 200 nya bostäder på Pitholmshöjden. Nu slår miljö- och tillsynsnämnden larm om problem som kan finnas i området. Det handlar om gifter i marken efter en soptipp och en bilskrot samt att Pitholmshöjden klassas som högriskområde för radon.

200 bostäder planeras på Pitholmshöjden. Nu slår miljö- och tillsynsnämnden larm och befarar att det finns gifter i marken där tomter och en skola ska anläggas. "Det kan finnas föroreningar som härrör från gamla verksamheten", skriver man i ett yttrande.

200 bostäder planeras på Pitholmshöjden. Nu slår miljö- och tillsynsnämnden larm och befarar att det finns gifter i marken där tomter och en skola ska anläggas. "Det kan finnas föroreningar som härrör från gamla verksamheten", skriver man i ett yttrande.

Foto: Visionsskiss: Norconsult

Piteå2024-02-09 11:19

På det nya bostadsområdet Pitholmshöjden planeras det för cirka 70 villor, 50 par-/radhus samt 80–90 lägenheter. Förhoppningen är att villatomterna ska vara klara under nästa år. 

Det planeras också för en ny skola och en idrottshall, men nu varnar miljö- och tillsynsnämden för att det kan finnas stora problem i området.

I sitt yttrande slår nämnden fast att ytterligare utredningar krävs för att "hindra risk för olägenhet för människors hälsa och miljö". Man lyfter bland annat fram att det bedrivits demonteringsverksamhet och upplag för bilar på omkring 5 000 kvadratmeter i det östra hörnet av planområdet.  

undefined
Ulf Sjödin (S), ordförande i miljö- och tillsynsnämnden, konstaterar att man behöver göra markundersökningar för att utesluta föroreningar i marken. (Arkivbild)

– Vi har flaggat för att det har varit en bilskrot där. Många bilskrotar som funnits utgör inte någon risk, men hur det är i det här fallet vet vi inte och vi har flaggat för att man måste titta på det, säger Ulf Sjödin (S), ordförande i miljö- och tillsynsnämnden. 

"Det kan inte uteslutas att det kan finnas föroreningar som härrör från verksamheten", skriver nämnde i sitt yttrande.

Man konstaterar att den gamla bilskroten låg mycket nära den bäck som rinner i området vilket kan innebära att eventuella föroreningar är utspridda.

undefined
En bilskrot och en sopförbränningsplats har legat i området tidigare och det befaras att verksamheterna har läckt ut gifter i marken. (Arkivbild)

– Man behöver göra markundersökningar för att kontrollera om det finns någonting. Titta på lakvatten och liknande – vad innehåller vattnet och vad finns det i dikena runt omkring. Hittar man ingenting där så behöver man knappast vara orolig, men man kanske inte ska ställa en skola där det har legat en bilskrot, säger Sjödin.

På andra sidan bäcken ligger kommunens före detta deponi och sopförbränningsplats. Där har två grundvattensprover tagits för att kontrollera eventuell urlakning från deponin. Resultatet har inte visat någon tydlig spridning av föroreningar, men nämnden konstaterar att det kan finnas behov av ytterligare provtagning.

"Det kan även behöva utredas om bäcken är påverkad av tidigare verksamheter", skriver man i yttrandet.

– Det måste beaktas i de fortsatta planerna. Skulle det hittas något anmärkningsvärt så måste man fundera hur man ska gå vidare – ska det grävas bort och fyllas eller räcker det att täcka över på något sätt, säger Ulf Sjödin.

undefined
Pitholmshöjden är ett högriskområde för radon och verksamheter som byggts i närheten har behövt göra radonsänkande åtgärder. Det är oklart om det kommer att behövas i det planerade bostadområdet. (Arkivbild)

Nämnden pekar också på att Pitholmshöjden är ett högriskområde för markradon. Verksamheter som byggts i närheten har behövt genomföra radonsänkande åtgärder. 

Tre av fyra radonmätningar som genomförts inom planområdet i den geotekniska undersökningen misslyckades.

– Markradon finns på många ställen och det viktiga är att vi påpekar det så det kommer med vid bygglovsansökningar. Man kan ju bygga radonsäkert på radonområden, men det är viktig att det poängteras i bygglovshandlingar och det ville vi lyfta upp, säger Ulf Sjödin. 

Man varnar också för att buller kan ha negativ påverkan för den planerade skolan. Det går skoterleder i området som är reserverat för skola och biltrafiken kan leda till ökade bullervärden och luftföroreningar på skolgården. 

undefined
En skoterled går över området som avsatts för den nya skolan och buller från skotrar och bilar kan bli ett problem, konstaterar miljö- och tillsynsnämnden. (Arkivbild)

Nämnden konstaterar att den ökade trafikmängden som beräknas där Svartuddsvägen ansluter till Norra Pitholm kan innebära risk för olägenheter för fastighetsägare. 

"Det framgår inte i planen om det är avsatt tillräckligt utrymme för att kunna utföra bullerreducerande åtgärder", skriver miljö- och tillsynsnämnden i yttrandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!