Statens geologiska undersökning, SGU, har tillsammans med länsstyrelsen under några års tid genomfört en kartläggning av de rester som pappersbruken och skogsindustrin dumpat i havet, innan strängare lagar infördes på 1970-talet. Kartläggningen visade att det finns en sådan fiberbank, eller fiberrikt sediment i Yttre fjärden utanför SCA. Det handlar om en 11 000 kvadratmeter stor och 3 till 4 meter djup fiberbank och utanför den fann man fler fiberrika sediment. Fiberbanken visade sig innehålla höga till mycket höga halter av PCDD, DDT och PCB. (PT 20171001).
Klart är att fiberbankerna innehåller miljögifter av olika slag. Betydligt svårare är att veta vad man ska göra med dem. Problemet med fiberbankarna är att det inte är säkert att kemikalierna stannar i fiberbankarna, utan de kan spridas ut i havet och i ekosystemet.
– Det är inte säkert att det är bäst att gräva upp eller suga upp fiberbankarna, för kemikalierna riskerar då att spridas. Ett alternativ kan vara att täcka över dem, sade Per Nilsson, handläggare av förorenade områden på Naturvårdsverket, i PT 20170804.
Under 2018 har forskningsprojekt pågått kring vad som är bäst att göra. Ett av dessa är Karlhäll i Notviken i Luleå, etta på listan över förorenade områden i länet som behöver åtgärdas. Karlhäll ligger cirka fem kilometer väster om centrala Luleå. Under åren 1912—1962 bedrevs där tillverkning av slipmassa. Under en tioårsperiod användes kvicksilver i processen för att förhindra mögelskador i massabalarna. Sedan 2011 pågår förberedelser inför sanering av de gamla kvicksilverföroreningarna. Naturvårdsverket har beviljat ett bidrag på 160,5 miljoner kronor till saneringsarbetet. Det beviljade bidraget gäller för åtgärdsförberedelser och åtgärder och kommer att betalas ut under perioden 2018 till 2026.
– Under sommaren som var togs mycket prover och i år drar man igång på riktigt. Sjunktimmer ska lyftas upp så att man sedan ska kunna muddra. Målet är att få kunskap och erfarenhet av arbetet där och kunna använda det vid andra projekt, säger Michael Sandgren, miljöhandläggare på miljöskyddsenheten på länsstyrelsen.
Då det gäller fiberbanken utanför SCA finns inga beslut om vilka åtgärder som bör vidtas. Michaela Sandgren säger att det pågår en ansvarsutredning med SCA, där SCA är verksamhetsutövare och länsstyrelsen är tillsynsmyndighet.
– Det handlar om hur stora krav som kan ställas på SCA. Sanering av en fiberbank är både komplext och kostsamt, säger hon.